Počast Makvinu na otvaranju Nedelje mode u Londonu

LONDON, 19. februara 2010. (Beta-AFP) - Nedelja mode u Londonu otvorena je u petak odavanjem počasti Aleksandru Makvinu (Alexander McQueen), koga su organizatori modne smotre nazvali "jednim od najvećih britanskih modnih kreatora".

Predsednik Britanskog modnog saveta Harold Tilman kazao je nekoliko rečenica o Makvinu, nakon čega je usledio minut ćutanja. "Njegov uticaj na London i svetsku industriju mode je ogroman. Mnogo će nam nedostajati", kazao je Tilman o Makvinu, koji je izvršio samoubistvo 11. februara. "Inspirisao je brojne (kreatore) da krenu njegovim stopama i naprave sopstvene kolekcije i uticao je na mnoge kreatore kako bi London, njegov grad, nastavio da se razvija kao svetski modni centar", dodao je.

Počast Makvinu najavljena je kao "jednostavna i puna poštovanja", Učesnici Nedelje mode mogu da ostave poruke na panou u Samerset hausu, centralnoj sali za predstavljanje kolekcija. Te poruke potom će se naći u knjizi koja će biti dostavljena Makvinovoj porodici. Nedelja mode u Londonu trajaće do 24. februara, a za šest dana biće prikazane kolekcije za jesen-zimu 2010.

Pogledajte još