Odlazak "kralja komedije": Preminuo Džeri Luis

"Kralj komedije" Džeri Luis, koji je dominirao pedesetih godina 20. veka u Holivudu, preminuo je u snu u svom domu u Las Vegasu. Poznati komičar je patio od hronične bolesti srca još otkad je pre 35 godina pretrpeo snažni infarkt, koji je jedva preživeo.

Luis, čije je pravo ime Džerom Levič, bio je američki komičar, glumac, scenarista, producent, režiser i filantrop. Važi za jednog od najpopularnijih i najinventivnijih zabavljača u istoriji Holivuda.

Rođen je 1926. godine u Njuarku u Nju Džerziju, a debitovao je na velikom platnu ulogom u filmu "Moja prijateljica Irma" 1949. godine.

Svetsku slavu stekao je nakon što se kao mladi komičar 1946. godine udružio sa pevačem Dinom Martinom, oformivši dvojac "Martin i Luis".

Posle velikog uspeha njihovih nastupa u noćnim klubovima i serije popularnih filmskih komedija u produkciji "Paramount pictures", Luis je započeo samostalnu karijeru, tokom koje je i dobio nadimak "kralj komedije".

Kritičarima je jednom poručio:

- Ja sam višestruko talentovan, bogat i međunarodno poznat genije. Imam koeficijent inteligencije 190, što me navodno čini genijem. Ljudima se to ne dopada. Ali moj odgovor kritičarima je jednostavan: 'Ja volim samog sebe. Volim šta sam postao. Ponosan sam na to šta sam postigao'.

Osim 16 filmova koje je snimio sa Dinom Martinom, Luis će ostati upamćen po ostvarenjima "Otkačeni profesor", "Bellboy", "Kralj komedije" (u kom je glumio sa Robertom de Nirom) brojnim komičarskim specijalima, ali i ulozi Lea Svitija u filmu "Arizona drim", Emira Kusturice.

Dobitnik je brojnih nagrada za doprinos filmu i komediji, od kojih su najznačajnija priznanja Američkih komičara, Asocijacije filmskih kritičara, Venecijanskog filmskog festivala, američke Akademije filmskih umetnosti i nauka. Francuska ga je odlikovala Legijom časti. Dodeljene su mu i dve zvezde na holivudskom Bulevaru slavnih.

Tokom čitavog života bavio se humanitarnim radom i bio je veliki filantrop. Bio je izuzetno aktivan u prikupljanju novca za borbu protiv mišićne distrofije. Od 1952. do 2011. godine svake godine vodio je teletone za prikupljanje novca, a procenjuje se da je prikupio oko 2,6 milijardi dolara.

Izvor: RTS
Foto: YouTube/PrintScreen

Pogledajte još