UTIČE NA APETIT: Da li i fizička aktivnost podstiče glad?

U tome nema ničeg čudnog, jer vežbanje ne stimuliše apetit uvek i kod svakoga na isti način.

U novom istraživanju manjeg obima, koje je obuhvatilo 16 zdravih muškaraca, dok su žene izostavljene zbog uticaja menstrualnog ciklusa na metabolizam i apetit, meren je nivo hormona grelina posle nekoliko različitih fizičkih aktivnosti. Takođe, ispitanici su imali zadatak i da sami ocene svoj osećaj gladi.

Ispostavilo se da intenzivnije i duže vežbe zapravo suzbijaju lučenje grelina, pa su oni koji su ih praktikovali slabije osećali glad od onih koji su vežbali slabim ili umerenim intenzitetom tokom kraćeg perioda vremena.

Profesor Dejvid Stensel Fakulteta za sport i zdravlje Univerziteta Louborou, jedan od autora studije, kaže da ranija istraživanja nisu pokazala da ljudi jedu više hrane posle vežbanja nego što je to uobičajeno za njih.

Međutim, ako želite da smršate, nema sumnje da vam je vežbanje potrebno. Ipak, da biste sprečili prejedanje posle treninga, trudite se da zadržite intenzitet vežbanja na oko 75 odsto vaših maksimalnih otkucaja srca.

Čak i kratke i eksplozivne vežbe, poput 30 sekundi sprinta, suzbijaju apetit i lučenje grelina. Taj efekat traje i do dva sata posle vežbanja, ali varira od osobe do osobe.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još