Neće biti krivičnih prijava

BEOGRAD, 22. februara 2010. (Beta) - Predsednik Saveta Državne revizorske institucije (DRI) Radoslav Sretenović izjavio je u ponedeljak da ta institucija neće podnositi krivične prijave zbog zloupotreba u trošenju novca iz republickog budžeta za 2008. godinu.

DRI je prošle nedelje, na osnovu revizije završnog računa budžeta za 2008. godinu, podnela 19 prekršajnih prijava, od čega je 11 protiv ministara iz sadašnje i prethodne vlade. "Nijedna od tih prijava nije zastarela", rekao je Sretenović novinarima posle sednice Odbora Skupštine Srbije za finansije, na kojoj je podržan predlog izmena Zakona o DRI, kako bi revizorima plate bile povećane.

On je dodao da bi bile zasterele samo prijave protiv odgovornih lica za kršenje propisa u oblasti javnih nabavki u 2008. godini, zbog čega ih DRI nije ni podnosila, ali je danas Skupštini dostavila predlog izmena Zakon o javnim nabavkama. Prema tom predlogu rok zastarevanja bi se produžio sa jedne na tri godine.

Sretenović nije želeo da komentariše izjave pojednih ministara i funkcionera povodom prijava koje je DRI protiv njih podnela, ističući da je to svojevrsni pritisak na pravosudne organe. U martu će, kako je najavio, DRI početi reviziju budžeta za 2009. godinu, kad će ta institucija dobiti i svoj sajt gde će objavljivati informacije iz oblasti državne revizije.

Pogledajte još