Seks na naučnoj bazi

NJUJORK - Najčešće ne volimo da se nauka meša u naš seksualni život (sem kad je, naravno, reč o antibebi pilulama).

Međutim, knjiga "Neobičan spoj nauke i seksa", bestseler autorke i lekarke-seksologa Meri Rouč, uspela je da u istraživanju pronađe tanano i pomalo "veselo" zadovoljstvo u istraživanju koitusa.

Ona je, kako piše časopis Sajens, provela pune dve godine kako bi otkrila smicalice u tehnikalijama kako vodimo ljubav.

Redakcija Sajensa je doktorki Rouč postavila nekoliko pitanja o njenom istraživanju a mi ćemo pitanja i odgovore preneti u izvornom obliku:

Koji je aspekt u istraživanju mehanizma seksa privukao vašu najveću pažnju?
- Postoji nešto što bismo mogli nazvati 'penis kamerom'. Neki istraživači su, u nastojanju da otkriju tajnu seksualnog uzbuđenja žene, stavljali minijaturnu kameru u običan vibrator.

Koje područje genitalija predstavlja najuzbudljivije istraživanje?
- Istraživanje seksualnih želja žene i njenog libida svakako je ključno zato što su i svi farmaceutski preparati i pomagala usredsređeni na ove najvažnije delove ženskog 'seksualnog aparata'.

Postoji li nada da se pronađe neka vrsta 'viagre' za žene?
- Viagra svakako ima psihološke efekte ali ona neće doprineti da se žena seksualno uzbudi. U najnovije vreme istraživači tragaju za medikamentom koji će delovati na centralni nervni sistem više nego na poboljšanje krvotoka u genitalijama.

Koji su drugi izazovi u istraživanju?
- Čisto anatomska istraživanja ženskih genitalija gotovo da ne postoje. Teško je prikupiti najvažnije detalje zato što još uvek ne postoje praktični načini da se dobiju informacije o anatomskom funkcionisanju unutrašnjih ženskih genitalija.

Jer, ako ne razumete fiziologiju biološkog sistema ili proces kao što je komplikovani mehanizam seksualnog uzbuđenja žene, najverovatnije nećete moći da pronađete način da pomognete - ako stvari krenu u pogrešnom pravcu. Niko ne bi mogao da pronađe lek protiv dijabetesa da fiziolozi nisu otkrili kako deluju matabolizam, šećer u krvi i insulin.

Kako je, onda, stvarno izgledalo vaše istraživanje?
- U jednom trenutku, moj muž i ja odlučili smo da i sami učestvujemo u istraživanju, da postanemo 'ogledni kunići', jer je to bio jedini način da shvatimo kako se jedino mogu otkriti ključni detalji (osobama koje nisu učestvovale u istraživanju nije bilo dozvoljeno da opserviraju).

Tako je ultrazvukom praćeno šta se događalo u našim genitalijama dok smo vodili ljubav, a ključni istraživač je sedeo u susednoj prostoriji - jedva metar udaljen od nas.

Moram priznati da se moj muž dosta pomučio da se 'spremi' za ogled. On pripada soju onih muškaraca kojima je, kako bi se reklo, potrebno truda da 'postignu' i održe erekciju.

Što se mene tiče, moram priznati da sam uživala u ogledu a i ne krijem da je to bio najčudniji ali i najuzbudljiviji seks u mom životu.

(FoNet)
23. februar 2010.

Pogledajte još