MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Žana Poliakov - Bled

- Tokom nekoliko dana svaki momenat je bio organizovan. Rekao bi čovek, pih, ništa posebno. Međutim, kakvo iznenađenje! Bitna stvar je tu činila razliku - njen izbor svega što smo videli, posetili, isprobali, vozili, jeli i pili – i bilo je savršeno.

PREVOZ - preporuka načina prevoza, avio-kompanije, cene...

Fakat može i avionom, ali ja volim da putujem kolima kada sam u Evropi, a put "bratstvo i jedinstvo" mi je posebno zadovoljstvo. I dalje.

SMEŠTAJ – kakav smeštaj je po vama najbolje rešenje?

Hotel "Toplice". "Ako to nije romantično, ja ne znam šta je…"- rekla nam je direktorka hotela kada je otvorila apartman na poslednjem spratu, i terasu sa pogledom na jezero u kome se u tom trenutku kupala mesečina sa pogledom na zamak. I to jeste završilo u jednoj od mojih priča, potom i u knjizi, a to mesto sam upravo zbog toga izabrala i kao mesto za venčanje. Who knew? Od sve te silne egzotike, osvojio me bledunjavi Bled. A sve je drugo samo ne bledunjav, toliko je zelene boje da ti se srčana čakra sve vreme raduje. Veliko nebo iznad. Divni ljudi. Mondensko i glamurozno na potpuno drugi način, ovde te osvoji priroda, priče o zmajevima, mir, tišina, lepota u jednostavnosti. Što bi rekao Leonardo da Vinči – "Simplicity is the ultimate sophistication".

HRANA - koja su vam bila omiljena jela/lokalni specijaliteti na tom putu?

Jeste da je Bled čuven po krempitama, no ono čime sam ja bila oduševljena je činjenica da sirove torte možeš da kupiš i jedeš bilo gde u Sloveniji. Čitava zemlje je kao neki ekološki 'supernatural superfood fit&healthy' resort. Za mene, raj na zemlji.

PIĆE - u kojim napicima ste najviše uživali?

U vodi!

AKTIVNOSTI - kako ste najradije provodili slobodno vreme?

Svašta smo radili, počelo je naivno, kao samo vozimo bicikle, a potom sam naučila da vozim i "Segway" - i dalje mislim da će to biti vozilo budućnosti... i vozili smo se brodićima, čamcima, sa veslačima, na onome što vozi skijaše, zaboravila sam kako se zove... ah da, igrala sam i golf - nisam mnogo uspešna u tome ali mi dobro stoji, za početak.

Imali smo i masaže i saune i bazene, i kupale se u termalnim vodama - mislim putovanje se i zvalo "Mažnja i Pažnja". Ali smo i kovali gvožđe u pravoj starinskoj kovačnici, štampali slogove sa metalnim slovima u staroj štampariji, zvonili crkvena zvona, osetili kako izgleda 'glamping' iliti glamurozni kamping, posetili kuću Franca Prešerna, pravili čuvene krempite, isprobavali aromatična slovenačka vina, i non-stop nazdravljale. Postala sam ekspert u zdravicama na tom putovanju.

NEXT TRIP - gde planirate sledeće da otputujete?

Stvar je u tome da ja baš nešto ne volim da putujem, obično se preselim na određenu lokaciju na nekoliko meseci, tako da svake zime idem u Aziju. Imam kuću na Goi koja me čeka u novembru da joj se vratim, a probaću da organizujem i neke svoje radionice i seminare ove sezone na Tajlandu i Baliju.

Ako se zvezde slože možda ću konačno provesti par meseci u Kairu na nekom dodatnom istraživanju za buduće knjige. Budapest je moguće mesto za život , konačno sam našla neki meni uzbudljiv PhD program. Planirala sam još Mauricijus i Havaje. Ali šta stignem, stignem. Svet je lep i ovde gde jesam.

DREAM TRIP - koje mesto bi voleli da posetite tokom života?

Šta stignem, stignem. Svet je lep i ovde gde jesam.

Autor: Marija Milošević
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još