Ministri u Českoj beže od vakcinacije

PRAG, 23. februara 2010. (Beta) - Češka vlada odlučila je da se suvišnih vakcina protiv novog gripa reši tako što će ih besplatno ponuditi svakome zainteresovanom, čak i deci od treće godine starosti, ali uz preporuku lekara.

Ministarka zdravlja Dana Juraskova, u sklopu kampanje vakcinacije protiv novog gripa među Česima, pozvala je u ponedeljak u Vladu lekara da pred kamerama vakciniše ministre, ali ministri su se razbežali.

Ministar za ljudska prava i manjine Mihael Kocab, jedini koji je pristao da se vakciniše i to pred novinarima kako bi pomogao koleginici iz Vlade, na kraju to nije učinio, jer je premijer Jan Fišer zabranio da "odvažnog" ministra slikaju novinari, javljaju u utorak češki mediji.

Češka je naručila prošle jeseni milion vakcina, do sada joj je isporučeno 280.000. ali interesovanje Čeha za vakcinaciju, između ostalog i zbog negativnog stava lekara, bilo je tako slabo da je iskorišćeno svega 64.000 vakcina. Proizvođač vakcine koju je naručila Češka, GSK (GlaxoSmithKline), pristao je da Češka odustane od 300.000 vakcina, bez ikakvih sankcija.

Pogledajte još