Održati inflaciju u planiranim okvirima

BEOGRAD, 23. februara 2010. (Beta) - Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je u utorak da centralna banka interveniše na deviznom tržištu uvek kad proceni da je to potrebno da se smanje prevelike dnevne oscilacije kursa i poveća promet.

"Centralna banka je nezavisna institucija i njen najvažniji cilj je održavanje inflacije u planiranim okvirima, u čemu i uspeva", rekao je Jelašić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije na kraju treće revizije kreditnog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić rekao je na konfereciji za novinare da ga, kao i privrednike, brine slabljenje domaće valute i da Narodna banka mora jače da interveniše na deviznom tržištu kako bi to sprečila.

Ministarka finansija Srbije Dijana Dragutinović kazala je da podržava samostalnost centralne banke u odlučivanju u kojem iznosu će intervenisati da bi sprečila prevelike promene kursa dinara. Ona je procenila da će posle očekivanog privrednog rasta ojačati domaća valuta i da će se samnjiti broj transakcija vezanih za evro.

Pogledajte još