Ambasada Srbije negoduje zbog intervjua Josipovića

ZAGREB, 23. februara 2010. (Beta) - Ambasada Srbije u Zagrebu izrazila je u utorak nezadovoljstvo povodom nedavnog intervjua predsednika Hrvatske Ive Josipovića zagrebačkom Jutarnjem listu.

"Uzimajući u obzir činjenicu da je Republika Srbija u potpunosti opredeljena unapređenju bilateralnih odnosa i saradnji u duhu dobrosusedskih odnosa, smatramo da uvrede nisu uobičajen model komunikacije između država, kao ni davanje kvalifikacija tog tipa", navedeno je u saopštenju Ambasade.

Dodaje se da je "iznošenje procena o spoljno-političkim opredeljenjima i sprovođenju spoljne politike druge suverene države, posebno susedne zemlje, nije uobičajeno u diplomatskoj praksi i ne doprinosi unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja kakvi postoje između Srbije i Hrvatske". U saopštenju se, međutim, ne navodi na koje se konkretno izjave novog hrvatskog predsednika odnose primedbe.

Josipović je u intervjuu za Jutarnji list od 20. februara, između ostalog, ocenio kao iracionalan razlog zbog kojeg predsednik Srbije Boris Tadić nije došao na njegovu inauguraciju. Moram, nažalost, konstatovati da razlog zbog kojeg predsednik Tadić nije došao na inauguraciju smatram potpuno iracionalnim, jer pitanje odnosa Srbije i Kosova u celosti je izvan hrvatske politike. Mi niti možemo, niti želimo da utičemo na srpsko-kosovske odnose", izjavio je Josipović.

Pogledajte još