Češka podržava kandidaturu Srbije

PRAG, 23. februara 2010. (Beta) - Česka će podržati kandidaturu Srbije za punopravno članstvo u Evropskoj uniji i radiće na tome da se ubrza prihvatanje tog zahteva, obećali su u utorak češki zvaničnici delegaciji Odbora za spoljnu politiku Skupštine Srbije.

Delegacija srpskih poslanika na čelu sa predsednikom Odbora Dragoljubom Mićunovićem razgovarala je u utorak, drugog dana posete Češkoj sa kolegama iz Odbora za inostrane poslove Poslaničkog doma češkog parlamenta, potpredsednikom donjeg doma Lubomirom Zaoralekom i potpredsednikom Senata Petrom Pithartom, kao i sa zvaničnicima iz vlade i češkog ministarstva inostranih poslova.

"Češka će nastojati da se ubrza ceo taj proces kandidature Srbije i učiniće sve da ubedi i druge u EU da taj proces počne što pre. Češka će nam pružiti i sva svoja iskustva koja je imala tokom pristupanja Uniji, biće razmene eksperata, raznih seminara", rekao je Mićunović agenciji Beta posle današnjih susreta u Pragu.

Mićunović je kao najvažnije za Skupštinu na početku procesa pristupanja Srbije EU i usklađivanja sa evropskim standardima naglasio da je potrebno da se stvori ekspertski tim, budući da se i standardi menjaju u toku samog pregovaranja. Parlament Češke prihvatio je inicijativu srpske skupštine da se potpiše protokol o saradnji, kao i predloge da se povećaju stipendije za studente.

Pogledajte još