Poklekla Zvezda

Košarkaši Crvene Zvezde doživeli su prvi poraz u Top 16 fazi Evrokupa. Iznenađenje je napravljeno u Pioniru, a poslednjeplasirana ekipa na tabeli grupe L, Turk Telekom pobedila je crveno – bele sa 78:76 (26:13, 8:29, 20:22, 24:12). 

I pred utakmicu, ali iI u toku prvog dela meča očekivala se rutisnak pobeda Zvezde, s obzirom na dosadašnje rezultate oba tima, ali I s obzirom na vođstvo od 16 poena koliko su izabranici Aleksandra Trifunovića imali na poluvremenu.
Zvezda je visoku prednost održavala do kraja treće deonice, kada se gosti polako bude i započinju bitku za preokret. Za kratko vreme napravljena je serija od 6:14, a već na startu poslednje četvrtine I serija od 10:0 za goste. Trojka Vislona u 39. minutu donela je Turcima prednost od 74:73, a do kraja se igralo uz faulove i penale. Ni slobodna bacanja crveno – belima nisu išla od ruke, tako da nisu uspeli da se izbore za produžetke i eventualno naprave preokret. 

Najefikasniji na meču bio je Dejmond Malet sa 25 poena od čega sedam trojki, dok je kod domaćina Oliver Stević bio najefikasniji sa 18 poena, a Tejlor je postigao 16. 

Uprkos porazu, Aleksandar Trifunović kaže da bi ovakav ishod prihvatio i pre početka takmičenja:
- Da mi je neko pre ove faze ponudio 3:1 u odnosu pobeda i poraza, prihvatio bih. I dalje je sve u našim rukama, ali igrom protiv Turaka svakako da nisam zadovoljan. To je bila igra sa dva lica. Ušli smo u meč opušteno i dozvolili smo Maletu da se otvori, a on je njihov najopasniji igrač. 

Na pitanje kako su na početku uspeli da se vrate u meč, posle vođstva Telekoma, Trifunović dodaje:
- Pre svega odbranom. Međutim, Bakić nam je dosta nedostajao u rotaciji. Napravili smo samo 18 faulova, a bio bih mnogo srećniji da smo meč izgubili uz napravljenih 28 faulova. Oni imaju svoj ritam, a kada se to naruši onda se dešavaju stvari kao u Ankari i sada u trećoj i četvrtoj četvrtini. Mislim da i dalje ne znamo da dokrajčimo protivnika. Jedino što može da nam pomogne za dalje je naporan rad, rekao je trener Zvezde. 

Navijači su tokom utakmice negodovali igru Kešelja, Bjelice i posebno kapitena Radivojevića. Na tu temu Trifunović dodaje:
- Ja i dalje imam poverenje u sve njih. Bjelica i Kešelj su najtalentovaniji igrači u ekipi i ja stojim iza minutaže koju oni imaju. Oni su dobra investicija, ne samo za Zvezdu, već uopšte za srpsku košarku. Ne može se o nečijoj igri odlučivati na osnovu jednog izgubljenog koša. Radivojević je bio dobar u defanzivi i mislim da kao kapiten daje dobar primer mlađima. 

Trener Turaka Merin Cakiroglu posle ove pobede veruje u čuda:
- U drugu fazu smo ušli sa učinkom 3:3 i mislim da i sada sa tim skorom možemo u četvrtfinale. Naredne dve utakmice će sve odlučiti, one su pitanje našeg opstanka. 

Marko Kešelj ističe da sada ne sme da se dozvoli da ekipa zapadne u agoniju:
- Loše smo počeli, ali kasnije smo uspeli da se vratimo i napravimo razliku u našu korist. Međutim, oni se nisu predavali do kraja i pokazali su da imaju karakter. Prednost su napravili na minut do kraja, a u penalima su imali više sreće od nas. Ne smemo da pokleknemo, pošto i dalje imamo odličnu poziciju. Moramo da radimo bolje i mislim da ćemo uspeti da se izvučemo iz ove trenutne krize. 

Uprkos porazu, Zvezda je i dalje prva na tabeli. Gran Kanarija je u ovom kolu izgubila od Nimburka, tako da sada ima učinak od 2:2, kao i Nimburk, dok je ovo Telekomu prva pobeda. 

Posao plasmana u četvrtfinale Zvezda bi mogla da reši već u sledećem kolu kada dočekuje Nimburk. Sadašnji rezultai su sve ekipe vratili u borbu za prolaz među osam najboljih, čak i Turk Telekom koji do ovog kola nije imao ni jednu pobedu.

Katarina Stojković

Pogledajte još