Preminuo kubanski politički zatvorenik

HAVANA, 24. februara 2010. (Beta) - Kubanski politički zatvorenik Orlando Sapata Tamajo preminuo je u bolnici nakon 85 dana štrajka glađu, javljaju u sredu mediji.

Tamajo (42) je primljen u bolnicu u Havani u ponedeljak kada mu se pogoršalo stanje. Organizacija Amnesti internešenel proglasila ga je zatvorenikom savesti nakon što je u martu 2003. uhapšen kao pripadnik opozicije.

Tamajo je odbijao hranu u znak protesta zbog uslova u zatvoru. Ovo je prvi put u poslednjih gotovo 40 godina da je neki kubanski aktivista preminuo zbog izgladnjivanja u znak protesta protiv vlasti. Poslednji politički zatvorenik koji je na Kubi umro zbog štrajka glađu, bio je pesnik i lider studenata Pedro Luis Boitel.

Tamajova majka, Reina Luisa Tamajo, rekla je za list El Nuevo Herald iz Majamija da su njenog sina "ubile" kubanske vlasti. Tamajo je bio pripadnik jedne organizacije za zaštitu ljudskih prava koju kubanska vlada smatra ilegalnom, i 2003. je osuđen na 18 godina zatvora zbog "remećenja javnog reda i mira".

Pogledajte još