Pitanje ugovora Jata i Erbasa rešiti što pre

BEOGRAD, 17. februara 2010. (Beta) - Državna sekretarka za spoljnu trgovinu Francuske An-Mari Idrak izjavila je u sredu u Beogradu da postoji želja da se pitanje ugovora srpske aviokompanije Jat ervejz sa Erbasom što pre reši.

Erbas i Jat 1998. godine su potpisali ugovor o kupovini osam aviona. Trebalo je da budu isporučeni između 2000. i 2005. godine.

Nakon razgovora sa ministrom infrastrukture Srbije Milutinom Mrkonjićem, ona je rekla da se radi na tome kako bi Srbija što pre došla do Erbasovih aviona i dodala da je to i u interesu i Jata i Srbije.

An-Mari Idrak je rekla da joj se čini da je ugovor Jata sa Erbasom o kupovini osam srednjelinijskih aviona "suspendovan" i dodala da srpska aviokompanija u Francuskoj može da kupi manje putničke za regionalni saobraćaj, ukoliko to želi. Jat bi, prema njenim rečima, u tom slučaju morao da o tome potpiše poseban ugovor, ali Idrak nije precizirala sa kim bi taj ugovor bio potpisan.

Potpredsednik Erbasa Andreas Kramer izjavio je prošle sedmice da taj evropski proizvođač aviona namerava uskoro da počne pregovore o izmeni ugovora sa srpskom aviokompanijom Jat ervejz.

Pogledajte još