Koliko je zapravo opasan analni seks?

0

O ovoj vrsti seksa, čini se, mnogi maštaju, o njemu i dalje pričaju poluglasnim tonom, a ginekolog Loren Stričer iz Centra za seksualnu medicinu i menopauzu na Univerzitetu „Northwestern“, objašnjava koje rizike on sa sobom nosi.

Psihoanalitičar Paul Joandris, autor „Vodiča za seks“ kaže je u početku, istorijski gledano, analni seks izazivao šok, onda je postao kulturološka pojava, a danas je uobičajena radnja u spavaćim sobama.

Realno, anus nije stvoren za seks, on je pre svega jednosmeran prolaz. Vagina s druge strane ima debelu, elastičnu formu sposobnu da se rastegne. Rektalno tkivo je tanje i nije elastično zbog čega ga je lakše da dođe do povreda. A te povrede povećavaju rizik da ćete se zaraziti nekom polno prenosivom bolešću, poput rektalne gonoreje, analne hlamidije i HIV-a – navodi ona.

Prema podacima američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, analni seks je najriskantniji za prenos virusa HIV-a, ali i HPV-a.

Jako malo heteroseksualnih muškaraca zaraženo je HIV-om, a polovina su nosioci virusa HPV-a – rekla je i objasnila da HPV može da uzrokuje analne bradavice i analni rak.

Takođe, analni seks uzrokuje i bolove, krvarenje i fekalnu inkontinenciju.

Istraživanje Univerziteta „Northwestern“ pokazalo je da žene koje su redovno imale analni seks imale su i promene u stolici, urinarnu i fekalnu inkontinenciju.

Najsigurnije je da uvek koristite zaštitu – tvrdi Stričer.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.