Šta je bolje - kupanje ili tuširanje? Evo šta nas čini čistijim, a šta zdravijim

Tuširanje ili topla kupka? Pitanje koje se javlja veoma često. Stručnjaci su otkrili prednosti i mane i jednog i drugog. Na vama je da odlučite koji od ova dva oblika ćete koristiti.

Stručnjaci su otkrili da sat vremena vruće kupke može da smanji nivo šećera u krvi. Za to postoji dobar razlog.

Toplota povećava protok krvi, jer telo pokušava da se ohladi, a povećanjem protoka krvi povećava se nivo šećera koji koriste mišići, pa se na taj način smanjuje količina krvi.

Ovo je samo jedan od načina,ali svakako kada je nivo šećera u krvi u pitanju, može da bude koristan kao prevencija, svakako bi trebalo promeniti način ishrane i stil života.

Sa druge strane ležanje u toploj kupki ima loš uticaj na spermatozoide, tačnije smanjuje broj spermatozoida, pa bi budući očevi trebali da izbegavaju ovakav oblik kupanja. Isto važi i za trudnice.

Kada je tuširanje u pitanju, takođe postoje prednjosti i mane.

Većina smatra da je da je tuširanje više higijensko, od ležanja u kadi. Na primer bakterija stafilokokus aureus, koja živi na ljudskoj koži i koja se može preneti tokom kupanja.

Ova bakterija može da prouzrokuje infekcije kože koje za posledicu mogu da imaju otvorene rane.

Ali sa druge strane mikrobakterije koje se nalaze u glavi tuša, patogen vezan za bolesti pluća, nalazi se u vodi koja je ostala u tušu.

Iako zvanično nije potvrđeno, čestice koje su pronađene mogu da se udahnu, tako da mogu da smetaju osobama sa respiratornim smetnjama ili lošim imunitetom.

Još jedna prednost tuširanja je ta da popravlja raspoloženje i ubrzava cirkulaciju. Smatra se da kratko tuširanje podstiče proizvodnju endorfina koji je odgovoran za raspoloženje.

Izvor: Telegraf.rs

Pogledajte još