Novim zakonom o penzijama do ušteda

BEOGRAD, 25. februara 2010. (Beta) - Reformom penzijskog sistema u Srbiji predviđena je budžetska ušteda od 65 milijardi dinara u periodu od deset godina, rečeno je agenciji Beta u kabinetu potpredsednika Vlade Jovana Krkobabića.

Kako napominju u kabinetu, uštede neće biti ostvarene ukidanjem već stečenih prava penzionera, nego će se odnositi na one koji tek treba da se penzionišu. Najveće uštete predviđene su smanjenjem prava na beneficirani radni staž, pošto bi na taj način u budžetu godišnje ostalo oko dve milijarde dinara. Pomeranjem starosne granice za porodičnu penziju sa 55 na 58 godina uštedeće se oko milijarda dinara godišnje.

Novi zakon predviđa i povećanje prosečne penzije poljoprivrednika sa oko 8.000 na 9.000 dinara, a i najniže penzije u Srbiji trebalo bi da se povećaju za jedan odsto. U kabinetu Krkobabića kažu i da će novi zakon o penzijama biti predat na usvajanje Vladi nakon razgovora sa delegacijom MMF-a u maju, ali da aktuelan zakonski predlog ne bi trebalo da pretpeti veće izmene.

Pogledajte još