BiH i Kosovo ključni problemi Balkana

VAŠINGTON, 25. februara 2010. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je u četvrtak da je članstvo svih zemalja Zapadnog Balkana ključno za stabilnost EU i da su neslaganja oko budućnosti BiH i statusa Kosova dva glavna problema u tom regionu.

"Strogo insistiranje na centralizaciji Bosne i secesiji Kosova 'bez obzira na posledice' površno je i neodrživo. Time se odbacuju legitimni interesi zemalja poput Srbije kao nebitne promenljive u regionalnoj jednačini", rekao je Jeremić u govoru na Univerzitetu Džon Hopkins u Vašingtonu.

U govoru dostavljenom medijima, Jeremić je dodao da je možda još važnije što "takav pristup ne prolazi test demokratske legitimnosti". Šef srpske diplomatije je ponovio da Srbija poštuje celovitost BiH i podsetio na konkretne korake srpskih vlasti usmerene ka pomirenju, poput posete predsednika Borisa Tadića Srebrenici i izvinjenja žrtvama.

"Srbija takođe u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom i činimo sve što možemo da lociramo, uhapsimo i isporučimo dvojicu preostalih begunaca. Konačno, u našoj Skupštini će uskoro početi rasprava o istorijskoj rezoluciji o Srebrenici kojom će se nedvosmisleno osuditi zločin koji se tamo dogodio", naglasio je.

Pogledajte još