Ministri pravde Srbije i BiH potpisali ugovore

BEOGRAD, 26. februara 2010. (Beta) - Ministri pravde Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH) Snežana Malović i Bariša Čolak potpisali su u petak u Beogradu ugovore koji će onemogućiti da pravosnažno osuđene osobe, odlaskom u drugu državu, izbegnu izvršenje kazne.

Ministri pravde Malović i Čolak su nakon potpisivanja izmene i dopune Ugovora o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima i ugovora o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima istakli da će ugovori značajno doprineti neposrednijoj saradnji pravosudnih tela dve države.

"To će onemogućiti da osuđeni odlaskom u drugu državu, odnosno državu u kojoj imaju prebivalište ili čiji su državljani, izbegnu izvršenje kazne na koju su pravosnažno osuđeni što se do sada pokazalo kao problem u praksi", kazala je ona.

Ona je kazala da podaci govore da ima oko 150 pravosnažno osuđenih koji su od izvršenja kazne pobegli iz Srbije u BiH i obrnuto. Ministar pravde BiH Bariša Čolak kazao je da je najznačajnije što više neće biti nikakve mogućnosti da neko izbegava kaznu.

"Ona će se morati izvršiti u jednoj ili drugoj državi. Nema više saglasnosti osuđene osobe da bi se kazna izdrzavala", rekao je Čolak navodeći da će državljanstvo ili mesto prebivališta biti ključni element koji će odrediti gde će se jedan predmet procesuirati.

Pogledajte još