Nedopustivo Gadafijevo pozivanje na džihad

ŽENEVA, 26. februara 2010. (Beta-AFP) - Pozivi jednog šefa države na sveti rat su "nedopustivi" rekao je u petak jedan visoki žvaničnik Ujedinjenih nacija u Ženevi reagujući na izjavu libijskog lidera Muamara Gadafija koji je pozvao na "džihad" protiv Švajcarske.

"Smatram da su takve izjave jednog šefa države nedopustive u okviru međunarodnih odnosa" rekao je Sergej Odrdzonikidze, generalni direktor kancelarije Ujedinjenih nacija u Ženevi.

Gadafi je u četvrtak pozvao na džihad protiv Švajcarske zbog zabrane izgradnje minareta u toj zemlji i rekao da je to država nevernika koja uništava džamije. U Švajcarskoj je krajem novembra na referendumu sa 60 odsto glasova izglasana zabrana izgradnji novih minareta.

Odnosi Libije i Švajcarske pogoršali su se krajem 2008. godine kada su Gadafijev sin i snaja bili na kratko uhapšeni u Ženevi i optuženi za maltretiranje hotelskog osoblja. Iako su brzo pušteni Libija je prekinula isporuke nafte Švajcarskoj, povukla milijarde dolara iz švajcarskih banaka i uhapsila dvojicu Švajcaraca koji su radili u Libiji.

Pogledajte još