UOČI PARADE PONOSA: Ana Brnabić progovorila o svojoj seksualnoj orijentaciji

Ona je na Međunarodnoj konferenciji o zločinu iz mržnje i govoru mržnje rekla da nema problem sa kritikom, ali da joj smeta neutemeljena kritika koja se zasniva na površnim ocenama.

- Ne znam da li je besmislenije kada se čuje da zbog drugačije seksualne orijentacije nisam dostojna da vodim Vladu, ili da sam postavljena da vodim Vladu upravo i samo zbog toga - rekla je Brnabić.

Navodeći da je nesumnjivo opao broj fizičkih napada na osobe koje se razlikuju od većine, ona je istakla da je jednako važno da "prestanemo da se povređujemo rečima".

- Kao građanka želim da živim u društvu, u kome je Parada ponosa vest na nivou informacije koja se odnosi na zatvaranje ulica za saobraćaj. Da taj događaj bude značajan onima koji ga organizuju i građanima koji u njemu žele da učestvuju, bez višemesečnih tenzija pre i posle njega - istakla je Brnabić.

Ovo društvo je, kaže, imalo snage da napravi iskorak i, od sredine koja se nije libila da pokaže fizičko nasilje nad neistomišljenicima, napravi atmosferu koja nije preteća i ne ugrožava sve one koji će u nedelju mirno prošetati ulicama Beograda.

- I sve to za manje od 15 godina - istakla je premijerka.

Brnabić kaže da je kao predstavnica države ponosna što Srbija ima usvojene antidiskiminacione zakone i što izveštaji relevantnih međunarodnih tela i organizacija potvrđuju da se oblast ljudskih i manjinskih prava u Srbiji unapređuje.

Prema njenim rečima, nivo diskriminacije manjinskih grupa i pripadnika nacionalnih zajednica je u opadanju.

Izvor: Tanjug
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još