Mešihat traži državnu istragu o zločinu u Štrpcima

NOVI PAZAR, 26. februara 2010. (Beta) - Predstavnici Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, na cijem je čelu Muamer Zukorlić, zatražili su u petak da država formira komisiju koja će ispitati učešće nekadašnjeg političkog, vojnog i policijskog vrha Srbije u zločinu otmice i ubistva 18 Bošnjaka i jednog Hrvata u Štrpcima, 27. februara 1993. godine.

Na konferenciji za novinare u Novom Pazaru, predstavnik mešihata Almir Pramenković je rekao da je neprihvatljivo da Srbija haškim optuzenicima, optuženima za najteže zločine, plaća pravne zastupnike a ne čini ništa da porodicama čiji su hranitelji ubijeni u Štrpcima obezbedi trajnu materijalnu egzistenciju.

"Zahtevamo da se diskriminatorski odnos države prema ovim porodicama prekine i da se hitno reši njihovo pitanje egzistencije", rekao je Pramenković.

On je uputio zahtev lokalnoj samoupravi Prijapolja da u znak trajnog sećanja na zločin plato ispred Doma kulture nazove "Trg otetih u Štrpcima", jer bi to, po njegovoj oceni, bio mali doprinos ove opštine u večitoj borbi protiv zla.

Pripadnici paravojnih jedinica Republike Srpske, pod komandom Milana Lukića, oteli su iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd-Bar, u mestu Štrpce kod Prijepolja, 27. februara 1993. godine, 19 civila i ubili ih kod Višegradske banje. Još nije poznato gde se nalaze njihovi posmrtni ostaci.

Pogledajte još