Azilanti iz Makedonije i Srbije ugrožavaju režim bez viza

BRISEL, 26. februara 2010. (Beta) - Evropska komisija i vlasti Belgije su pokrenule korake da se ispita problem ogromnog porasta zahteva za politički azil lica sa severa Makedonije i juga Srbije.

Njihov masovan dolazak u Belgiju može ugroziti režim putovanja državljana Srbije i Makedonije bez viza koji je Evropska unija uvela 1. januara.

Zbog toga su belgijske vlasti u petak pozvale diplomatske predstavnike Srbije i Makedonije i zatražile da vlade u Beogradu i Skoplju preduzmu mere da se taj neočekivani problem koji delom obuhvata i lica s Kosova, hitno reši, rekli su agenciji Beta zvaničnici Ureda za izbeglice belgijske vlade.

Šef Ureda za izbeglice u belgijskoj vladi Fredi Rozemont je u petak o tome razgovarao s ambasadorom Srbije u Belgiji Radomirom Diklićem.

Vlada u Briselu je naložila ambasadoru Belgije u Beogradu da otputuje na jug Srbije i da sa poslanikom i predsednikom Partije za domkratsko delovanje Rizom Halimijem pokrene akciju kojom bi se potencijalni azilanti odvratili od putovanja u Belgiju.

Pogledajte još