Pentagon omogućio pristup Fejsbuku

VAŠINGTON, 26. februara 2010. (Beta-AP) - Pripadnicima američke vojske i civilima na službi biće dopušteno da koriste Tviter, Fejsbuk i druge društvene mreže na internetu preko vojnih kompjutera koji nisu u sistemu posebne zaštite, saopštio je u subotu Pentagon.

Nova politika je uvedena pošto je Ministarstvo odbrane sedam meseci razmatralo opasnosti i korist od dozvoljavanja korišćenja sve većih mogućnosti interneta. Agencija AP ocenjuje da američko ministarstvo u osnovi pokušava da ograniči rizik priznajući da je internet moćno oruđe za regrutovanje, odnose sa javnošću, saradnju i komunkaciju vojnika i njihovih porodica.

Vojni komandanti će, ako iz bezbednosnih razloga bude potrebno, moći da privemeno uskrate pristup vojnoj kompjuterskoj mreži. Na vojnim kompjuterima će i dalje biti zabranjen pristup pornografskim internet stranicama, kockanje ili aktivnosti povezane sa zločinima iz mržnje.

Zamenik pomoćnika ministra odbrane za informacionu tehnologiju Dejvid Venergren rekao je da će novim merama biti omogućen pristup Jutjubu, Majspejsu i desetini drugih sajtova kojima je Pentagon zabranio pristup maja 2007. godine.

Pogledajte još