Kalifornija prodaje državne zgrade da dopuni budžet

SAKRAMENTO, 27. februara 2010. (Beta-AP) - Savezna američka država Kalifornija je u noći između petka i subote objavila da prodaje svojih 11 zgrada sa kancelarijama, među kojima i "Državnu zgradu Ronald Regan" da bi smanjia deficit budžeta.

Te zgrade ukupno imaju 650.000 kvadratnih metara kancelarijskog prostora, a država Kalifornija očekuje da ih proda za bar dve milijarde dolara. Slične planove imaju i neke druge savezne države SAD, nameravajući da prodaju oblakodere, zatvore, čak i zgrade svojih skupština, ali kalifornijski plan je najveći.

Kalifornija budućim domaćim ili stranim vlasnicima zgrada nudi da od njih iznajmljuje prostor koji će im prodati, tako da će investitori imati stalni, pouzdan izvor dobrog prihoda. Prodaja zgrada je deo prošlogdišnjeg dogovora guvernera Arnolda Švarcenegera i poslanika o prikupljanju novca za pokrivanje manjka u budžetu koji bi do polovine iduće godine mogao porasti na 20 milijardi dolara. Rok za podnošenje ponuda za kupovinu 11 državnih zgrada Kalifornije ističe 14. aprila.

Pogledajte još