PREPORUKA NEDELJE: Nevena Šarčević – film, knjiga, predstava, vino, restoran

Foto: Đorđe Čolaković
0

Glumicu Nevenu Šarčević, koja je prošle godine svrstana u top deset najlepših srpskih mladih glumica zajedno sa Brankicom Sebastijanović, Jelisavetom Orašanin, Jelenom Gavrilović i ostalim damama, domaća javnost zapazila je u seriji „Sinđelići“ gde je igrala Ivu iz Beča.

Studirala je italijanski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, a glumu je diplomirala u klasi Olivere Ježine i Anje Suše. Dobitnica je prestižne italijanske stipendije „Gargnano“ Univerziteta u Milanu, a u decembru 2015. godine Centar za razvojnu politiku Ministarstva omladine i sporta poslao je u Napulj kao predstavnicu Srbije u Italiji, na međunarodnu konferenciju „Strengthening youth employability through youth work“ koja je održana pod pokroviteljstvom Evropske komisije i programa Erasmus. U maju mesecu proglašena je za zaštitno lice Skadarlije, a našu zemlju, kao i ovaj nezamenjivi deo Beograda, predstavljala je i na Bečkoj šeširijadi u junu ove godine. Fimsku umetnost, kako kaže, prosto obožava, a poznato je i da sarađuje sa italijanskim rediteljima. Čuvena je po ulogama trudnice-vernice u seriji „Urgentni centar“, žene matematičara Ojlera u „Poznatim matematičarima“, medicinske sestre u filmu „Smrdljiva bajka“, Dude tinejdžerke u filmu „Klip“… Nevena danas sa vama deli svojih pet preporuka.

Foto: Promo

FILM „MALI HAOS“

Filmofil sam i zaista imam mnogo ostvarenja da preporučim. Nedeljno odgledam minimum dva. Probajte i vi, u zamenu za „reality“ programe, mnogo je delotvornije. Ponajviše istražujem o ličnostima koje su doprinele istoriji na svetskom nivou. „Doktor iz Pakistana“ je moj omiljeni film baš zbog zanimljive priče kako je jedan mladić otišao po svoje znanje u daleke arapske zemlje da postane doktor, obrezavši se radi cilja – da donese zanat hirurgije u London. Na spisak dodajem i Kejt Vinslet koja se u „Malom haosu“ reditelja Alana Rikmana bori za svoj talenat i to pred Lujem XIV, jer želi da uđe u istoriju tako što će srediti versajske vrtove na potpuno novi način – sa fontanom koja „peva“, a uz pomoć muzičara koji sviraju krišom paralelno sa puštanjem vode na fontani, uz obilje biljaka koje je glavna junakinja postavila. Tu je i „Kraljica Španije“ sa mojom omiljenom glumicom Penelope Kruz koja očigledno svaku ulogu odigra maestralno. „Kraljica pustinje“ sa Nikol Kidman – film o prvoj ženi koja je nacrtala granice Saudijske Arabije. Neprevaziđena „Malena“ sa Monikom Beluči – klasik koji treba imati na polici, kao i ljubavni „Greh“ iliti „Sin“ sa Antonijem Banderasom i Anđelinom Džoli, gde ljubav cveta na plantažama kafe ali uz dosta smicalica koje pravi glavna junakinja, po nalozima huligana sa kojim je u igri da nadmudri svog nametnutog muža u kog se i zaljubljuje.

www.imdb.com

Foto: Promo

KNJIGA „PANTERKA“

Lagunino izdanje knjige u koju sam se zaljubila je „Panterka“, Stefani dez Or. Priča o Žani Tusen, juvelirki kraljeva i prijateljici Koko Šanel, blistavo otelotvorenje kuće „Kartije“. Iskreirala je čuvenu panterku, ljubimicu svake žene. Toplo preporučujem da pročitate kako izgleda rađanje stila u epohi rata.

www.laguna.rs

Foto: Promo

PREDSTAVA „UDAJ SE MUŠKI“

Predlažem predstavu mojih dragih kolega „Udaj se muški“, rediteljke Marije Lipkovski koja se uveliko igra na beogradskim scenama zajedno sa Snežanom Savić. Prave fantastičnu komediju i vraćaju osmeh na lice beogradskoj publici a i šire. Slobodno mogu reći da je ovo muška predstava koja će zaintrigirati ženski deo populacije.

akademija28.com

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

VINO „PIK“ OPLENAC

Moje omiljeno „Pik“ Oplenac. Biram domaće! Rado nazdravljam njime.

www.pik-oplenac.com

Foto: Promo

RESTORAN „PATLIDŽAN“

Restoran „Patlidžan“ je najpre zanimljiv ambijent u srcu Beograda, a odabrala sam ga jer mi se svidelo što je neko dao srpki naziv samom restoranu, a ne neki pomodarski italijanski ili francuski. I srpske reči su lepe pa neka je to i patlidžan. Restoran je vrlo originalno osmišljen, od naziva, hrane do atmosfere.

www.restoranpatlidzan.rs

Autor: Marija Milošević
Foto: Đorđe Čolaković

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.