Veterani traže izjednačavanje prava

BEOGRAD, 27. februara 2010. (Beta) - Predstavnici udruženja i organizacija veterana iz Srbije usvojili su u subotu Rezoluciju o karakteru učešća veteranske populacije u ratovima u bivšoj SFRJ od 1990. do 1999. godine koju će predložiti republičkom parlamentu.

Na skupu održanom u Beogradu, veterani su ocenili da je položaj učesnika ratova i vojnih invalida veoma težak i najavili seriju akcija kojima će ukazati na situaciju u kojoj su i pokušati da se izbore za svoja prava.

Član Inicijativnog odbora Željko Vasiljević pozvao je veterane da se 14. marta okupe u svojim opštinama i upoznaju predstavnike lokalnih samouprava sa svojim problemima i najavio da će, ukoliko u razgovorima sa predstavnicima države ne bude pomaka, na godišnjicu NATO bombardovanja 24. marta veterani organizovati skup ispred Vlade Srbije u Beogradu.

U Rezoluciji se navodi da su svi učesnici ratova na teritoriji bivše SFRJ, bez obzira da li su se borili kao aktivni ili rezervni pripadnici vojske, Teritorijalne odbrane, MUP-a Srbije ili kao dobrovoljci, u ratu učestvovali u skladu sa tada važećim Ustavom i odlukama Predsedništva i da im kao veteranima pripadaju sva prava.

Pogledajte još