LAGUNA PREDSTAVLJA: "Olujni bedem" - Dejan Stojiljković

Foto: Promo

Bitka se nastavlja.

Oluja je stigla... I pred kapijom moćne tvrđave, čiji bedemi sežu do neba, ordija velikog osmanskog emira pali vatre i oštri svoje handžare. Među zidovima grada jedan vitez, jedna gospa i jedan uglednik postaće neimari sopstvene sudbine.

U jesen 1386, nakon pada Pirota, moćna turska ordija predvođena lično sultanom Muratom stiže u dolinu Nišave. Knez Lazar, svestan opasnosti po svoju državu, nije siguran gde će Turci udariti: na Kruševac ili na Niš. Zato u moćnu tvrđavu grada na Nišavi šalje svog kuma, krajiškog vojvodu Milana Toplicu, sa zadatkom da, u slučaju osmanlijske opsade, zapoveda odbranom grada. Ta kneževa odluka nije po volji kefaliji Nenadi, gospodaru Niša, koji će se zato sukobiti sa topličkim vojvodom, a sve se dodatno zaplete kada Nenada otkrije da njegova rođaka Dostana gaji naklonost prema mladome vitezu, iako je obećana drugom proscu.

I dok se Niš sprema za veliku bitku, vitezovi Reda Zmaja, vojvoda Ivan Kosančić i Pavle Orlović, u potrazi su za Milošem Obilićem, koga nalaze na krajnje neočekivanom mestu. Dodatni njihov zadatak biće da iz Niša pod opsadom iznesu mošti Svetog Prokopija.

Istovremeno, u pustinjskom gradu na obodima carstva derviš Edhem i mladi princ Bajazit bore se sa silama i iskušenjima koji nisu od ovoga sveta...

"Olujni bedem" je nastavak priče o vitezovima Reda Zmaja, o usponu i padu srpske srednjovekovne države, o opsadi Niša i bici na Pločniku.

Pogledajte još