Crnoj Gori nisu potrebni ničiji saveti

PODGORICA, 1. marta 2010. (Beta) - Crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen izjavio je u ponedeljak da Crnoj Gori nisu potrebni ničiji saveti, a pogotovu ne pritisci da treba da ojača sopstvene institucije za borbu protiv organizovanog kriminala.

"Nas niko ne treba da uči ili da tera. Mi znamo da treba da ojačamo institucije i to radimo", rekao je Roćen na sednici Odbora Skupštine Crne Gore za spoljnu politiku i evropske integracije.

Roćen je, u skladu sa Poslovnikom o radu parlamenta, bio na "kontrolnom saslušanju" u tom Odboru, na predlog opozicionog Pokreta za promjene (PzP). Poslanici su Roćena "saslušavali" o aktuelnim pitanjima spoljne politike Crne Gore.

On je rekao da Crna Gora "ne gura prst u oko" Srbiji, navodeći da su takve ocene proizvoljne i kad je u pitanju priznanje nezavisnosti Kosova i u slučaju Darka Šarića, osumnjičenog za šverc droge. Prema rečima Roćena, "slučaj Šarić" se pokušava zloupotrebiti protiv interesa Crne Gore. Politizacija tog slučaja i borbe sa organizovanim kriminalom, ocenio je, ide dotle da se to stavlja u etnički kontekst.

Roćen je kazao da izgleda da se identitet crnogorske nacije priznaje samo kada treba Crnu Goru označiti kao zemlju kriminala. "Ide se dotle da je Crnogorac jednako kriminalac", rekao je Roćen koji se zauzeo za prestanak sadašnje retorike između Podgorice i Beograda, uz uverenje da će Crna Gora i Srbija biti "još veći prijatelji".

Pogledajte još