Strateški partner će preuzeti i dugove Jata

BEOGRAD, 1. marta 2010. (Beta) - Državni sekretar za vazdušni saobraćaj Srbije Miodrag Miljković izjavio je u ponedeljak da će novi strateški partner morati da preuzme aviokompaniju Jat ervejz sa svim dugovima.

"Sve što čini poslovanje Jat ervejza biće preneto u novo preduzeće", kazao je on novinarimna na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" i dodao da je privatizacija srpske aviokompanije planirana za drugu polovinu 2010. godine.

Miljković je naveo da Vlada Srbije ne može da pokrije dugove Jata zbog obaveza iz Sporazuma o otvorenom nebu, ali nije precizirao kolika su ukupna dugovanja te državne aviokompanije. "Država ne može da ulaže u Jat, već može da mu pomogne da bolje posluje", kazao je on.

Miljković, koji je i na čelu Radne grupe Vlade Srbije za pregovore oko izmene ugovora vrednog 580 miliona dolara o kupovini aviona za Jat od Erbasa (Airbus), naveo je da srpska aviokompanija najviše duguje Aerodromu "Nikola Tesla" i Agenciji za kontrolu letenja. Državni sekretar je rekao i da nikakav konkretan i zvaničan zahtev za strateško partnerstvo u Jat ervejzu nije upućen preko Ministarstva za infrastrukturu Srbije.

Pogledajte još