3. Oktobar, SKC Beograd: Izložba fotografija NOVA FOTOGRAFIJA 8

Izložba NOVA fotografija 8 objedinjuje radove 22 autora - studenata i profesora NOVE akademije umetnosti kao i renomiranih internacionalnih umetnika. Zajedno, ovi autori istražuju prostore apstrakcije i reprezentacije kao i dokumentarne i konceptualne prakse i tako podržavaju ideju da medij fotografije u svim svojim oblicima jeste moćno oruđe individualne umetničke ekspresije. Učestvuju:

Tatjana Petrović, Lazar Sekulić, Darja Balšić, Katja Bondarenko, Tijana Manić, Jelena Stevanović, Slavka Nikolić, Rea Vasić, Natalija Biščić, Katarina Petrović, Milica Gvozdenović, Goran Zlatković, Tijana Kačarević, Ljiljana Božović, Mladen Milinović kao i Milan Aleksić, Vesna Mićović, Aleksandra Popović, Andrijana Pajović, Tijana Pakić Feterman, Benjamin Beker, Branka Nedimović.

Predstavljeni radovi postavljaju neka od ključna pitanja o izgledu i značenju medija. Fotografija ima moć da potvrdjuje dogadjaje ali I sposobnost da potvrdi misli I osećanja a upravo to nas obogaćuje drugačijim iskustvima od sopstvenih.

U ovom procesu, čini se, nema diskriminacije. Sve je vredno fotografisanja i svaki metod je dobrodošao. Moramo imati u vidu da ne postoji stvar koja nije fotografisana i ne postoji stvar koja nije fotogenična. Samim time ne postoji jasno odredište šta je vredno fotografisnja, a šta nije.

Upravo to jesu razlozi zbog kojih medij fotografije pa i izložbu Nova fotografija 8 možemo posmatrati kao jedan od nadrealnih načina izraza. Počevši od okruženja onakvog kakvo ono jeste, fotografija ima moć da čak i obične detalje pretvori u nešto atraktivno i dovoljno važno.

Nova akademija umetnosti kreira okolnosti u kojima se studenti zaista osećaju kao autori koji se razvijaju uz pomoć vrhunskih profesora i mentora.

Primeri:

Pogledajte još