Otvorena izložba fotografija povodom 70 godina Unicefa u Srbiji

Dačić i Sen Lo su ocenili da su Srbija i Unicef tokom 70 godina razvili jaku saradnju i partnerstvo, a da izložba govori o kontitnuitet i značaju te saradnje.

- Naša dugogodišnja saradnja i partnerski odnos, razvijani kroz mnogobrojne uspešne inicijative za ovih 70 godina, potvrdjuju značaj podrške koju Unicef i danas pruža naporima Vlade Srbije u nastojanjima da obezbedi zdravu i podsticajnu sredinu za razvoj, obrazovanje i bezbedan život dece i puno ostvarivanje njihovih prava u našoj zemlji - izjavio je Dačić.

Unicef je osnovan 1946. godine, a Jugoslavija je bila jedna od prvih članica UN koja je 1947. godine potpisala Osnovni program saradnje s tom organizacijom.

Srbija je, podsetio je Dačić, bila i prva evropska država, odnosno druga u svetu, posle Australije, koja je 1948. godine osnovala Nacionalni komitet za Unicef.

Dačić je rekao da je Unicef imao značajnu ulogu u najosetljivijim trenucima u istoriji Srbije, a da je od 1948. do 1979. godine pružio investicionu i materijalnu pomoć Jugoslaviji u vrednosti od 22 miliona dolara za sprovodjenje 26 programa za obezbedjivanje osnovnih potreba dece u oblasti zdravstva, ishrane, obrazovanja.

- Od 1979. do 1991. godine Jugoslavija nije bila korisnik pomoći Unicefa, već je u tom periodu bila prva, i jedina zemlja u razvoju koja je postala donator Unicefa na dobrovoljnoj osnovi - rekao je Dačić.

Ministar je podestio i na pomoć Unicefa tokom ratova 1990-ih godina, kao i posle velikih poplava 2014. Unicef pomaže i migrantima koji posldnjih godina prolaze kroz Srbiju.

Unicef je, dodao je, doprineo i socijalnoj inkluziji marginalizovane dece i prevenciji nasilja nad i medju decom.

- Verujem da će ova izložba kod gradjana doprineti jačanju svesti i odgovornosti u cilju poštovanja dečijih prava i unapredjenja položaja dece - rekao je Dačić na otvaranju izložbe postavljene u Ministarstvu spoljnih poslova.

Direktor kancelarije Unicefa izjavio je da je Unicef uvek bio deo istorije Srbije, koja je bila prva zemlja u svetu koja je 1947. dobila isporuke pomoći Unicefa za decu.

- Ove fotografije pričaju priču posvećenog rada Unicefa da se premosti jaz izmedju onoga što zamislimo za decu i onoga što nismo uspeli da uradimo. To je priča kako smo radili zajedno s Vladom Srbije da dopremo do najugroženije dece - rekao je Sen Lo.

Izložba traje do kraja godine, a pored Beograda, biće postavljena i u Pirotu, Nišu, Novom Sadu, Novom Pazaru, Kragujevcu.

Izvor: Beta
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još