Ivica Dačić prisustvovao radnom sastanku Slovenačkog poslovnog kluba u Beogradu

Na otvaranju radnog sastanka koji je organizovao Slovenački poslovni klub u Beogradu Dačić je izrazio uverenje da odnosi Srbije i Slovenije imaju svetlu budućnost.

- Uveren sam da ćemo zajedno uspeti ne samo da doprinesemo boljitku naših naroda i država, već i da podstaknemo druge u regionu da energiju usmere ka izgradnji bolje zajedničke budućnosti - kazao je Dačić.

On je naveo da više od 600 slovenačkih kompanija u Srbiji zapošljava oko 35.000 radnika i istakao da ga ohrabruje pozitivan trend porasta investicija srpskih kompanija u Sloveniji.

Dačić je precizirao da je u prvih osam meseci ove godine robna razmena između Srbije i Slovenije iznosila 672,3 miliona evra, od čega je izvoz iz Srbije bio 327,3 miliona.

- Realno je očekivati da ove godine trgovinska razmena dostigne milijardu evra, što je postavljeno kao cilj na sednici dve vlade - rekao je Dačić.

On je izrazio uverenje da će naredna zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije, planirana za početak 2018. godine, biti još uspešnija nego prethodne tri.

Govoreći o odnosu Srbije prema aktuelnim dešavanjima u regionu, Dačić je istakao da je za Beograd od ključnog interesa očuvanje regionalne stabilnosti i intenziviranje saradnje u svim oblastima.

- Svesni smo da samo takav region omogućava održiv razvoj Srbije. Sa svoje strane, Srbija je pružala, i nastavlja da pruža, maksimalan i konstruktivan doprinos svim procesima usmerenim na jačanje i unapređenje saradnje - istakao je Dačić.

On je, međutim, dodao da paralelno sa procesima evrointegracija, jačanja regionalne saradnje i
dobrosusedstva, u nekim zemljama regiona jačaju i retrogradni procesi.

Nastojanja da se nametnu takva rešenja skoro po pravilu usmerena su protiv interesa Srbije i srpskog naroda u regionu, ocenio je Dačić.

Dačić je rekao da se, kada je reč o odnosima u regionu, Srbija profilisala kao odgovoran, pouzdan i predvidiv partner koji nema bilo kakvu skrivenu agendu.

- Srbija je svesna da su nasleđeni problemi veoma ozbiljni i teški, zbog čega je opredeljena da sva otvorena bilateralna pitanja sa susedima rešava dijalogom, dajući prioritet zajedničkoj budućnosti - zaključio je Dačić.

Izvor: FoNet
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još