VUČIĆ O PRESUDI ORIĆU: Uzdržimo se od teških reči

- Životi Srba očigledno nisu vredni kao životi drugih. Srpska suza nema roditelja - kaže Vučić.

Ministarstvo pravde će reagovati na oslobađajuću presudu Oriću, najavio je predsednik Aleksandar Vučić na pres-konferenciji, i dodao da je o tome razgovarao sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom pravde Nelom Kuburović.

Kako je rekao, njegova uloga kao predsednika Srbije je da ne izgovori najstrašnije stvari, iako je "očigledno da životi Slobodana Ilića, Milutina Miloševića, Mitra Savića... nisu vredno kao životi drugih".

- Jasno je da srpska suza nema roditelja - rekao je predsednik Srbije i dodao da je isto tako jasno da ćemo za pravdu morati da se borimo sami.

Ukazao je na to da smo samo mi optuživani i osuđivani, a da ni Haradinaj, ni Orić niti neki drugi nikada neće biti krivi za Srbe koji su stradali, a, ističe, najviše je Srba i Bošnjaka stradalo.

- Pozivam Srbe da i zbog ove presude, kao i posle onoga što se meni dogodilo u Srebrenici, ne pokažu i ne izgovore nijednu težu reč protiv naših komšija Bošnjaka, da gradimo prijateljstvo sa njima i da zajedno sa njima gradimo budućnost - poručio je Aleksandar Vučić i istakao da istinu nijedan sud ne može da sakrije.

Kako je rekao, nećemo da psujemo, ali ćemo se za pravdu boriti snažnijom ekonomijom, jedinstvom i većim radom koji će doneti plodove za budućnost našoj deci.

Međutim, ističe, nećemo da bežimo i skrivamo istinu - "tamo gde smo za nešto odgovorni da prihvatimo, ali i da jasno i nedvosmisleno kažemo ono za šta su drugi odgovorni".

Podsetio je i na izjave premijera Albanije Edija Rame koji kaže da Srbija "zamislite napreduje" ka EU, a nije priznala Kosovo, potpredsednika HDZ-a koji ga je nazvao četnikom, a njegovi "nisu bili ni četnici, ni partizani, već Srbi koji su stradali od ustaške ruke, a na koje niko nije reagovao".

- Svi su na to ćutali, i u Hrvatskoj su ćutali - rekao je Vučić i dodao da ni na to nije odgovarao.

Sud BiH oslobodio je Nasera Orića za zločin protiv ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti na području Bratunca i Srebrenice, za koje je oslobađajuća prvostepena presuda izrečena i pripadniku Armije BiH Sabahudinu Muhiću.

Radi se o optužbama za ubistvo Slobodana Ilića, Mitra Savića i Milutina Miloševića, a prema tačkama optužnice oni su likvidirani u srebreničkim selima Zalazje, Kunjerac i Lolići.

Izvor: Tanjug/RTS
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još