Nacionalni dan Španije obeležen u Beogradu

0

Svečanim prijemom u Beogradu je obeležen, 12. oktobar, Dan Kraljevine Španije, a ambasador u Srbiji Migel Fuertes Suares ukazao je da Španija ovih dana preživljava „složene trenutke”, ali je izrazio uverenje da će ih prebroditi uz podršku prijatelja, među kojima je posebno istakao Srbiju.

Na prijemu u hotelu Metropol, kome su prisustvovali ministri u Vladi Srbije na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, Suares je izrazio zahvalnost zvaničnicima Srbije zbog podrške koju su pružili Španiji.

On je dodao da je Srbija prijatelj i saveznik Španije i izrazio uverenje da je i Španija bila saveznik i prijatelj Srbije.

Podsetio je da je Španija stara više od 500 godina tokom kojih je, kako je rekao, bilo dobrih i loših trenutaka, dobijenih i izgubljenih bitaka, trenutaka padova i uspona.

Španija, naglasio je, ima mnoge dobre prijatelje na koje računa da će joj pružiti podršku.

Na prijemu su intonirane himne Španije, Srbije i Evropske unije.

Prijemu su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministri Mladen Šarčević, Zoran Đorđević, Aleksandar Vulin, Ivica Dačić, šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, ambasadori SAD, Velike Britanije, Nemačke, Južne Koreje, Japana, Izreal, Italije, Argentine i brojni predstavnici diplomatskog kora, kulturnog i javnog života Srbije, kao i verskih zajednica.

Nacionalni dan Španije obeležava se u čast dolaska Kristofera Kolumba u Ameriku 1492. godine, a takođe se slavi i kao Dan španskih oružanih snaga.

Ove godine praznik se obeležava u jeku jedne od najvećih kriza sa kojima se zemlja suočava posle referenduma o nezavisnosti koji je sprovela njena bogata severoistočna pokrajina Katalonija.

Izvor: Tanjug
Foto: Goran Zlatković

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.