"Infrastruktura železnice Srbije" organizator sastanka međunarodne radne grupe za bezbednost na železničkom Koridoru 10

Bezbednost na železnici jedan je od naših prioritetnih zadataka i „Infrastruktura železnica Srbije“ u saradnji sa državnim organima i drugim železničkim upravama preduzima niz neophodnih aktivnosti, kako bi se ona ne samo očuvala, nego i u značajnoj meri unapredila. I sa današnjeg sastanka očekujemo niz inicijativa i sugestija na osnovu kojih ćemo bezbednost na železnici podići na viši nivo – rekao je dr Miroljub Jevtić, v.d. generalni direktor „Infrastrukture železnica Srbije“ u jučerašnjem razgovoru sa rukovodstvom COLPOFER Radne grupe za bezbednost na železničkom Koridoru 10.

Susretu je prisustvovao i predsednik Skupštine „Infrastrukture železnica Srbije“ dr Nebojša Bojović, a organizovan je u okviru sastanka ove značajne međunarodne organizacije, koji je održan juče u Beogradu, a čiji domaćin je bila „Infrastruktura železnica Srbije“.

Tim povodom po prvi put specijalni gosti u Beogradu bili su predsednik COLPOFER-a Franco Fiumara i generalni sekretar Maria Cristina Fiorentino.

Predstavnici petnaestak železničkih kompanija, državnih organa i policijskih uprava iz Austrije, Italije, Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske i Srbije razgovarali su o nizu značajnih pitanja iz domena bezbednosti na železnici, razmenivši pri tom iskustva, saznanja i informacije, sa osnovnim ciljem da se bezbednost na železničkom Koridoru 10 podigne na znatno viši nivo.

Teme o kojima je najviše bilo reči bile su ilegalni tokovi migranata u vozovima, sajbet bezbednost, kao i krađa železničkih delova i opreme.

Učesnici skupa bili su jedinstveni u oceni da je neophodna puna saradnja ne samo međusobno železničkih uprava na Koridoru 10, već i puna koordinacija sa državnim organima i policijskim upravama, kako bi se bezbednost na železnici značajno unapredila.

- COLPOFER je međunarodna organizacija osnovana sa ciljem unapređenja saradnje železničke policije i bezbednosnih organa. Ovaj vid međunarodne saradnje presudan je za sprečavanje kriminalnih aktivnosti i za zaštitu radnika, putnika, voznih sredstava i železničke imovine. COLPOFER sprovodi svoje aktivnosti u okviru radnih grupa koje se bave ključnim pitanjima u oblasti bezbednosti. „Infrastruktura železnice Srbije“ ad je punopravni član ove organizacije od 9. juna 2016. godine – rekao je Dejan Đuričanin, direktor Centra za bezbednost „Infrastrukture železnice Srbije“, koji je bio organizator i domaćin ovog skupa.

Izvor: infrazs.rs
Foto: infrazs.rs

Pogledajte još