Kokosovo ulje - eliksir zdravlja i lepote

Kokos je svakako jedna od najneverovatnijih voćki koja ima niz blagodeti za ljudski organizam, a posebno je značajno ulje ove biljke koje se poslednjih godina sve više koristi kako u ishrani, tako i u nezi. Ono se cedi iz mesnatog dela voćke, a u zavisnosti od načina dobijanja, može biti rafinisano i nerafinisano. Najkvalitetnije je neprerađeno organsko ulje koje s pravom nosi epitet eliksira zdravlja i lepote.

Ono što ovo ulje čini posebnim jeste bogatstvo nezasićenim masnim kiselinama koje čine više od devedeset procenata te namirnice. Ovim kiselinama bogato je i majčino mleko koje upravo na taj način pomaže detetu da se izbori s mnogim infekcijama u periodu dok mu se imuni sistem još razvija.

Tri glavne masne kisline koje se nalaze u kokosovom ulju jesu laurinska, kaprinska i kaprilska, koje pripadaju srednjem lancu, a zaslužne su za većinu koristi koje ono pruža ljudskom telu. One prolaze kroz organizam na drugačiji način od polinezasićenih masnih kiselina, apsorbuju se u crevima i direktno se šalju ka jetri, gde se sagorevaju da bi od njih nastala energija. Dakle, one ne prolaze kroz krvotok i ne gomilaju masne naslage. Na taj način pružaju i odličnu zaštitu od mikroba, tako što se bore protiv virusa, štetnih bakterija i gljivica. Kokosovo ulje može da se koristi u ishrani, ali i površinski.

Ubrzava metabolizam

Trigliceridi srednjeg lanca koji se nalaze u kokosovom ulju, dok putuju ka želucu, razlažu se u pojedinačne masne kiseline, pa za njihovu probavu nisu potrebni čak ni žuč niti enzim pankreasa. Ne samo da se ove masne kiseline lako vare već pomažu i u apsorpciji mnogih vitamina, kao što su A i D, kao i kalcijuma, magnezijuma i drugih minerala. One ubrzavaju naš metabolizam, čime dovode do gubitka kilograma jer pomažu da se druga hrana koju unosite ne gomila u masne naslage, već da se pretvara u energiju. Time pruža i dodatnu energiju našem telu i odlično je kada želite da povratite snagu u kratkom roku. Kokosovo ulje normalizuje i rad štitne žlezde koja takođe ima veliki uticaj na funkcionisanje organizma.

Jača imunitet

Kada se masne kiseline srednjeg lanca iz kokosovog ulja razgrade na monogliceride ili na slobodne masne kiseline, one se apsorbuju u membranama štetnih mikroba kao što su bakterije, virusi i gljivice. To dovodi do pucanja membrana i smrti mikroba. Na taj način sprečava se pojava gripa, hepatitisa C, herpesa, malih boginja, gijardijaze...

Savet plus: Ukoliko želite da vaši zubi imaju zanosnu belinu, drevna indijska tehnika ispiranja usta kokosovim uljem odlično je rešenje. Dovoljno je da jednom dnevno malu količinu ove namirnice stavite u usta i bućkate tridesetak sekundi. Boljitak ćete primetiti već posle prve nedelje.

Uticaj na rad srca i nivo holesterola

Iako se godinama verovalo da zasićene masne kiseline imaju loš efekat na srce, poslednjih godina postoje ozbiljne naučne debate na ovu temu i uticajna škola mišljenja koja se ne slaže sa ovim stavom. Glavni razlog suprotstavljanja jeste što masne kiseline srednjeg lanca, prisutne u kokosovom ulju, ne deluju isto kao druge zasićene masne kiseline.

One se drugačije apsorbuju te se veruje da doprinose zdravlju srca, ali i da pomažu u slučajevima zapaljenih arterija koje mogu da dovedu do infarkta ili začepljenja. Kuriozitet je i da kokosovo ulje deluje na smanjenje nivoa holesterola, što ga čini jedinom mašću u prirodi koja ima takvu funkciju.

Obnavlja kosti i jača zube

Minerali kalcijum i magnezijum koji se nalaze u kokosovom ulju neophodni su za pravilan rast i razvoj kostiju. U nekim slučajevima naše telo nije sposobno da apsorbuje ove minerale pa se preporučuje konzumacija ulja. Kalcijum ima ključni značaj za zube jer ih čini jačim i sprečava pojavu karijesa.

Detoksikacija kokosovim uljem

Kokosovo ulje odličan je antioksidans. Ono stimuliše metambolizam, pomaže u otklanjanju štetnih mikroba i uništava toksine u telu. Sve to dovodi do prirodne detoksikacije organizma.

Tri načina da uvedete kokosovo ulje u svoju ishranu

Logično pitanje koje se nameće jeste kako se ova blagotvorna namirnica uvodi u svakodnevnu ishranu. Jedan od najlakših načina jeste da kuvate na kokosovom ulju, a ukoliko vam se ne dopada ukus jela, možete umesto putera da ga stavljate u kolače. Drugi način je da uzimate kašičicu dnevno. Kokosovo ulje ima prijatan i slatkast ukus i prija većini ljudi. Treći je da nakapate malo u topao čaj ili kafu.

Nega kose

Kada je reč o kosi, pre svega trebalo bi naglasiti da je dovoljno da jednom ili dva puta mesečno čitavu dužinu kose, od vlasišta do krajeva, namažete kokosovim uljem i ostavite da deluje nekoliko sati, a potom da je operete. Ukoliko ste u prilici, možete i da prespavate sa ovom maskom.

Kokosovo ulje pomoći će vam da se oslobodite peruti mnogo efikasnije od bilo kog drugog sredstva, ojačaće vašu kosu i povratiti joj vlažnost, što je naročito bitno ženama koje se farbaju. A uz sve to, vraća i izgubljeni sjaj vlasima.

Najefikasniji antiejdž preparat

Kokosovo ulje od davnina se koristi za negu kože jer usporava starenje i pojavu bora.

Ono podmlađuje kožu tako što otklanja mrtve ćelije i pojačava vezivna tkiva. Odlično je za sve koji imaju problem sa suvom kožom jer će je nahraniti, dati joj potrebnu vlažnost i učiniti mekom i svilenkastom.

Ova namirnica sprečava i pojavu lošeg mirisa nakon znojenja te je veoma efikasan prirodni dezodorans, a kožu pazuha čini mekom i glatkom.

Izvor: Story
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još