NESVAKIDAŠNJE OPTUŽBE! CNN: "Pokemoni" šire ruski uticaj u SAD!

- Kako može vodeći američki televizijski kanal da izjavi da svoj građanski stav Afroamerikanci formiraju preko igrica s pokemonima? A upravo su to, u suštini, rekli - izjavila je Zaharova u Simferopolju.

- To je prosto ponižavajuće — ne za nas, za nas to čak više nije ni smešno, mi to shvatamo kao apsolutno dno. To je ponižavajuće za građane Amerike, koje uopšte ne cene - dodala je ona i ponovo naglasila da se Rusija nikada nije mešala u unutrašnje stvari SAD.

Ranije je televizijski kanal Si-En-En saopštio da je Rusija pokušala da utiče na situaciju u SAD ne samo na društvenim mrežama nego i na platformi video-servisa Jutjub i popularne igrice „Pokemon Go“.

Prema informacijama televizijskog kanala, reč je o kampanji „Ne pucajte u nas“, čiji su nalozi bili registrovani na društvenim mrežama Fejsbuk, Instagram, Tviter, Tambler i na video-servisu Jutjub.

Organizatori kampanje su, navodno, koristili ove platforme radi izveštavanja o brojnim slučajevima policijskog nasilja nad Afroamerikancima.

Si-En-En je saopštio da su sve video-kampanje na Jutjubu imali linkove ka sajtu "donotshoot.us", registrovanom u Ilinoisu. Linkovi tog sajta vodili su na nalog na Tambleru, koji je u julu prošle godine objavio takmičenje u igrici „Pokemon Go“, popularnoj aplikaciji za mobilne uređaje u kojoj korisnici, krećući se u realnom svetu, „love“ virtuelna bića.

Učesnici takmičenja bili su upućivani ka mestima na kojima su se događali incidenti povezani s policijskim nasiljem i nudila im se mogućnost da pokemoni nose imena poginulih Afroamerikanaca.

U ovom trenutku nalozi kampanje na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru su zamrznuti, a stranica na Tambleru objavljuje vesti o situaciji u Palestini.

Kao dokaz da je Rusija uključena u ovu kampanju, Si-En-En je, pozivajući se na neimenovani izvor, saopštio da je njen nalog na Fejsbuku bio povezan s agencijom „Internet riserč“ koju televizijski kanal naziva „prokremljovskom“ strukturom.

Izvor: Sputniknews.com
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još