OTVOREN FILMSKI PROGRAM "FINSKA U FOKUSU": Upoznajte duh Finske u okviru bioskopa "7 veličanstvenih"

Tokom dva dana, 13. i 14. oktobra biće prikazano pet žanrovski, tematski i estetski potpuno različitih dokumentarnih filmova koji imaju uspešnu festivalsku karijeru i niz pozitivnih kritika.

Otvarajući program "Finska u fokusu", ambasador Finske Perti Ikonen rekao je da mu je izuzetno drago da je festival "7 veličanstvenih" izabrao baš Finsku kao zemlju u fokusu i to u godini kada proslavlja stogodišnjicu svoje nezavisnosti.

Pored najboljeg finskog dokumentarnog filma "Finska krv, švedsko srce" i dokumentarca "Urlači" reditelja Mika Ronkainena, na programu su i: film "Para života" autora Jonasa Berghola i Mike Hotakainena koji nam donosipriče iz finskih sauna, muzički dokumentarac "Soundbreaker" u režiji Kimo Koskela i film "Dnevna soba nacije" Juke Karkainena koji gledaoce poetski uvodi u šest finskih dnevnih soba i na najbolji način ih upoznaje sa životom prosečnih Finaca.

Govoreći o filmu "Para života", ambasador Ikonen istakao je da jeto pričao finskim muškarcima u njihovom svakodnevnom okruženju.

- Film govori o njima i o meni – ledenim ljudima severa koji su odgajani da sakrivaju svoja osećanja. Ali u sauni, među parom, emocije rastu i muškarci pričaju pravo iz srca - rekao je Ikonen.

Foto: Dragan Todorović

Pogledajte još