PROBNI RAD OD NOVEMBRA: Belgijski Elicio završio izgradnju vetroparka Malibunar

Elicio je u izgradnju ovog vetroparka uložio 14 mil EUR, od čega je 9,8 mil EUR pribavljeno iz kredita UniCredit banke. Početak probnog rada planiran je za novembar ove godine, a rad u punom kapacitetu početkom sledeće godine.

Uporedo sa vetroparkom Malibunar, od 2010. godine, kompanija je razvijala vetropark Alibunar, čija izgradnja je počela u junu ove godine.

Vetroelektrana Alibunar imaće 21 turbinu, sa ukupnim kapacitetom od 42 MW. Ukupna vrednost investicije je 80 mil EUR, od čega je 19,1 obezbeđeno od IFC grupacije Svetske banke, a 40 miliona od komercijalnih banaka, dok ostatak od više od 20 mil EUR obezbeđuje kompanija Elicio.

Lokacije Malibunar i Alibunar izabrane su kao najoptimalnije lokacije za vetroparkove u košavaskom području Južnog Banata, a nakon preciznih istraživanja terena i merenja kvaliteta i brzine vetra, koji je utvdrila i Studija Atlas vetrova.

Kompanija Elicio, član belgijskog industrijskog giganta Nethys, vlasnik je i izvršilac projekta izgradnje vetroparkova Alibunar i Malibunar.

Izvor: eKapija.com/Energetski portal
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još