APEL RODITELJIMA, VAKCINIŠITE DECU: Smrtonosne male boginje šire se Srbijom

Male boginje, veoma zarazna i smrtonosna bolest koja najpre napada decu, prisutna je u Srbiji. Juče je u Institutu za javno zdravlje u Vranju zvanično potvrđeno da je dvadesetčetvorogodišnji student iz Bujanovca zaražen morbilama i da je izolovan kako bi se smanjila opasnost za dalje širenje zaraze.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravlje u Vranju dr Slađan Stanković kaže da su svima prosleđeni dopisi za pooštren nadzor i mere opreza.

Pooštren nadzor

- Stigli su i zvanični rezultati i analize su pokazale da mladić ima morbile. On je student stomatologije iz Končulja kod Bujanovca i boravio je u Prištini, gde se razboleo 8. oktobra. Kod nas je primljen 13. oktobra, a 20. su stigli zvanični rezultati sa potvrdom bolesti. Ustanovljeno je da nije vakcinisan. Ova situacija zahteva ozbiljnost, zasad nije alarmantna, ali je neophodno da nadležni domovi zdravlja pošalju pozive svoj deci koja nisu vakcinisana - kaže dr Stanković.

Institutu za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ dosad je prijavljeno šest obolelih od malih boginja, i to pet pacijenata u srpskim enklavama na Kosovu i jedan pacijent na teritoriji Bujanovca.

- U pitanju su uglavnom nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane osobe jer svakako jedino efikasna mera u sprečavanju malih boginja je vakcinacija - rekla je Milena Kanazir, epidemiolog.

Zbog situacije na Kosovu pooštren je epidemiološki nadzor u celoj Srbiji, a to podrazumeva dopunsku vakcinaciju za svu nevakcinisanu ili nepotpuno vakcinisanu decu od 12 meseci do 14 godina.

- Apelujemo na sve one roditelje čija deca iz nekih razloga nisu pravovremeno vakcinisana da se obrate svom izabranom pedijatru i da što je pre moguće vakcinišu svoju decu sa ciljem dostizanja visokog kolektivnog imuniteta - naglasila je Kanazirova.

Ona je dodala da se jedino većim obuhvatom vakcinisane dece može postići kolektivni imunitet, a to je način da se spreči širenje infekcije sa obolelih na osetljive nevakcinisane osobe.

Podsetimo, epidemija malih boginja krenula je sa Kosmeta, gde je zaraženo više od 100 osoba, a jedna beba od 16 meseci, koja nije bila vakcinisana, preminula je.

Šokirani

Načelnica pedijatrije u Domu zdravlja Čukarica u Beogradu dr Biljana Jeremić kaže da je strašno što roditelji daju sebi za pravo da odlučuju u ime svoje dece i ne vakcinišu ih MMR vakcinom:

- Morbile su veoma zarazno oboljenje. To je bolest srednjeg veka i potpuno je neodgovorno što se pojavila sada, kada postoji vakcina kao najveće dostignuće civilizacije. Roditelji ne znaju šta čine svojoj deci time što neće da ih vakcinišu. Rizik je ogroman i mi smo svi u pedijatriji šokirani. Apelujemo na sve roditelje da se odgovorno ponašaju i vakcinišu decu.

ČINJENICE

Šansu da dobiju male boginje imaju i vakcinisana deca ukoliko dođe do epidemije
Za one roditelje koji ne žele da vakcinišu svoju decu postoje kazne do 150.000 dinara
Male boginje su jedan od vodećih uzroka smrtnosti dece u svetu
Vakcina protiv malih boginja je dostupna više od 40 godina
Da bi postojao kolektivni imunitet, preporučeno je da vakcinacija dostigne 95 odsto

Obratite pažnju
MMR SE NE DAJE DECI ALERGIČNOJ NA JAJA

Iako je MMR vakcina obavezna za svu decu i daje se između 13 i 15 meseci života, postoje slučajevi kada se ona ne prima.
- Postoje i deca koja iz medicinskih razloga ne smeju da prime MMR vakcinu, to su ona koja imaju potvrđenu alergiju na jaja. Tako roditelji koji namerno neće da vakcinišu svoju decu narušavaju kolektivni imunitet i dovode u opasnost onu decu koja opravdano nisu smela da se vakciništu. To može da dovede do katastrofe - kaže dr Biljana Jeremić.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Unsplash.com/Ilustracija

Pogledajte još