BEŽITE OD OVAKVIH SAVETODAVACA: Pet najgorih fitnes saveta ikada

Ovo je većini veoma poznat scenario: u teretani ste i sasvim slučajno do vas dopire razgovor dve simpatične gospođe koje vežbaju na trakama do vas. One diskutuju o njihovim vežbačkim rutinama i jedna drugoj dele savete, kako bi se međuosobno dokazale kao veliki fitnes stručnjaci.

I dok se one tako dokazuju i "udaraju" savetima, vi se neizbežno zapitate o čemu to one govore i da li je to tačno. I, iako ste prilično sigurni da nisu u pravu, vi ipak sumnjate u svoja saznanja.

Mnogo je diskutabilnih i loših fitnes saveta koji kruže – kako po teretanama, tako i po medijima, a ovo je pet najgorih:

Žene ne treba da dižu tegove, jer će im to preterano nabildovati mišiće

Nažalost, ovaj savet često kruži i to među damama koje se plaše da će podižući tegove završiti sa bicepsima kao kod Švarcenegera. Ipak, fitnes treneri će vas primiriti objasnivši vam da su žene građene drugačije, kao i da nemaju toliko testosterona. Ukoliko ne koristite suplemente i značajno ne povisite unos kalorija, podizanje tegova vas neće toliko nabildovati. Zapravo, žene bi morale da se pozabave podizanjem tereta ne samo zbog dobijanja snage, već i zato što se time povećava gustina kostiju.

Ako želite da oslabite, radite kardio vežbe

Fitnes treneri potvrđuju da kardio vežbe jesu bitan faktor u gubljenju kilaže, ali i da dizanje tegova čini da telo u odmoru izgubi više kalorija i ima duži efekat. Efikasan plan mršavljenja uključuje i kardio vežbe i trening otpora kojim ćete povećati mišićnu masu. Imajte u vidu i da će to povećati vaše napore, jer su mišići metabolički aktivno tkivo koje, da bi se održalo, zahteva energiju (čitaj: kalorije) iz vašeg tela tokom dužeg vremenskog perioda.

Bez muke nema nauke

U vežbačkoj kulturi ova poslovica dobija pravi motivacioni smisao. Međutim, ona je ujedno i prilično loš savet. Posle vežbanja možete da se osećate pomalo nelagodno ili neprijatno, nikako ne bi trebalo nešto da vas boli. Bol je znak upozorenja da nešto u vašem telu ne radi kako treba.

"Zbunite" mišiće tako što ćete stalno menjati rutinu

Ako prečesto menjate vežbe, teško ćete postati bolji vežbač i još ćete se teže privići na njih. Ako želite da budete jači, da imate mišićavije noge, odrađivanje stotine vežbi za noge neće vam pomoći toliko koliko će vam značiti dobro osmišljena, uvežbana rutina. Od rutine odustanite tek kada rezultati postanu vidljivi.

Nemojte piti vodu dok vežbate

Neki vežbači su ubeđeni da će voda ugasiti "vatru" koja im se budi u stomaku tokom vežbanja, kao i da će im to usporiti metabolizam. To je prilično loš savet koji nikako ne treba pratiti. Neophodno je piti vodu tokom vežbanja, kako bi se telo adekvatno hidriralo.

Izvor: Srbija danas
Fptp: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još