Četiri dana druženja sa Džeki Kenedi i Endijem Vorholom u Galeriji Matice srpske

Serigrafija se sastoji od četiri fotografije Žakline Džeki Kenedi od kojih je jedna načinjena neposredno pre ubistva Džona F. Kenedija, a ostale nekoliko dana nakon toga. Endi Vorhol je u ovom portretu prve dame Sjedinjenih Američkih Država spojio dve teme svoje umetnosti – temu slave i temu smrti. Kada ponavlja lik jedne javne ličnosti u brojnim varijacijama i serijama, poput Džeki Kenedi, Vorhol joj daje status idola i stvara zvezdu koja, kao i industrijski proizvodi na njegovim delima postaje potrošačka roba.

Tokom četiri dana druženja sa Džeki Kenedi i Endijem Vorholom, Galerija Matice srpske je priredila sadržajan program – promociju knjige, predavanja o pop artu, filmske projekcije i nagradnu igru.

Dan 1
četvrtak, 26. oktobar
* 18.00 sati: Promocija knjige prof. dr Simone Čupić Džon Kenedi i „nova granica” kulture. Mona Liza i Supermen
Prof. dr Simona Čupić će čitati odlomke iz svoje knjige i sa publikom razgovarati o okolnostima koje su početkom sedme decenije XX veka dovele do strateške promene pravca u zvaničnoj kulturnoj politici Sjedinjenih Američkih Država. Uz dokumentarne snimke govoriće i o fenomenu amerikanizacije, koju je pored ekonomskog značaja Sjedinjenih Država, suštinski oblikovala američka kultura sa svim svojim omamljujućim elementima: od filma, izložbi i pozorišnih komada, preko muzike, sporta i mode, do hrane i brojnih drugih konzumerskih dobara. U tom procesu politika napretka i kulture Džona Kenedija, smeštena između „dinamičnog konzervativizma” Ajzenhauerove epohe i „doba vodolije” dece cveća, bila je po svemu izuzetna epizoda.

Dan 2
petak, 27. oktobar
* 18.00 sati: Projekcija filma Džeki (režija: Pablo Laren, SAD 2016, 100 min.)
Biografski film o Džeki Kenedi prati njen život u periodu kada je bila prva dama SAD-a i u danima posle atentata na njenog supruga Džona F. Kenedija u Dalasu 1963. godine. Delimično zasnovan na interviju koji je Džeki dala za magazin Life neposredno nakon tragičnog događaja, film opisuje atentat na predsednika i planiranje sahrane iz veoma lične pozicije njegove udovice. Film Džeki, slično serigrafiji Endija Vorhola 4hDžeki sagledava ličnost prve dame sa dve suprotne pozicije. Na jednoj strani prikazuje je kao veliku zvezdu, a na drugoj govori o njenim strahovima, zbunjenosti i patnji.

Dan 3
subota, 28. oktobar
* 11.00 sati: Projekcija filma J. F. K. (režija: Oliver Stoun, SAD 1991, 188 min.)
Ovaj politički triler iz 1991. godine baziran je na knjigama Džima Garisona On the Trial of the Assassins i Džima Marsa Crossfire: The Plot That Killed Kennedy i prati događaje neposredno nakon ubistva predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džona F. Kenedija. Radnja se odvija oko javnog tužioca iz Nju Orleansa Džima Garisona koji je posumnjao u zvaničnu verziju atentata u Dalasu. Reč je o dinamičnom filmu u kome Oliver Stoun znalački kombinuje 8-milemetarske dokumentarne snimke sa igranim kadrovima.

* 18.00 sati: Predavanje Pop art i Džeki. Reprezentacija poznatih ličnosti u umetnosti pop art-a (Dea Cvetković, istoričar umetnosti)
Kako pop art predstavlja umetnički pokret čija je ikonografija inspirisana američkim posleratnim društvom i ogledanjem tog društva u advertajzingu, masovnoj i komercijalnoj kulturi, njegov bitan deo čine dela koja se bave kultom poznatih ličnosti, ikonama pedesetih i šezdesetih godina XX veka, idolima i nacionalnim herojima. Na predavanju će biti analiziran način na koji su umetnici pop arta prikazivali slavne ličnosti američkog društva i način na koji su reagovali na događaje poput ubistva Džona F. Kenedija, pre svega kroz dela koja prikazuju Džeki Kenedi. Njenu sliku iz masovnih medija kao mlade, glamurozne i najpopularnije prve dame preuzeli su i umetnici pop arta. Ta slika stvorena u javnosti, nakon ubistva Kenedija, nije prikazivala samo njenu ličnu patnju, već patnju čitave zemlje.

Dan 4
nedelja, 29. oktobar
* 11.00 sati: Projekcija filma Džeki (režija: Pablo Laren, SAD 2016, 100 min.)
Biografski film o Džeki Kenedi prati njen život u periodu kada je bila prva dama SAD-a i u danima posle atentata na njenog supruga Džona F. Kenedija u Dalasu 1963. godine. Delimično zasnovan na interviju koji je Džeki dala za magazin Life neposredno nakon tragičnog događaja, film opisuje atentat na predsednika i planiranje sahrane iz veoma lične pozicije njegove udovice. Film Džeki, slično serigrafiji Endija Vorhola 4hDžeki sagledava ličnost prve dame sa dve suprotne pozicije. Na jednoj strani prikazuje je kao veliku zvezdu, a na drugoj govori o njenim strahovima, zbunjenosti i patnji.

* 18.00 sati: Predavanje Supa u modi. Elementi popularnog u umetnosti (Miroslava Žarkov, istoričar umetnosti)
Kada je Endi Vorhol 1962. godine prvi put izložio slike konzervi supe Kembel u galeriji Ferus u Los Anđelesu, postavio ih je isto onako kako se hrana u konzervi izlaže u supermarketu: poređane u redove jednakog razmaka, što je bilo u skladu s komercijalno orijentisanim estetskim principima. On je industrijske proizvode koji su oblikovali život američke srednje klase, poput supe Kembel, Koka kole, kornfleksa Kelogs i deterdženta Brilo, postavio u središte svoje umetnosti. Na predavanju će biti reči o tome na koji način je Vorhol služeći se serijskom proizvodnjom, minimalizovanjem umetnikove intervencije kao i uvođenjem popularne kulture i elemenata kiča u svoja dela postavljao pitanja o poziciji umetnosti u vremenu globalizacije.

Svakog dana pre i posle programa posetioci će moći da učestvuju u nagradnoj igri 15 minuta slave. Jedna od najpoznatijih izjava Endija Vorhola je da će „u budućnosti svako biti slavan na 15 minuta”, a to je upravo budućnost koju danas živimo. U okviru igre 15 minuta slave posetioci će imati priliku da uz pomoć fotošop filtera izrade svoj portret u prepoznatljivim „vorholovskim” bojama. Osim što će dobiti fotografiju na poklon Galerija će na svom instagram profilu objaviti njihove fotografije i tako ih učiniti „poznatim”. Autor fotografije sa najviše sviđanja će dobiti svoj portret izrađen u većem formatu.

Pogledajte još