DAN RATNIKA: Srpski heroji dobijaju novi praznik!

Srbija bi već ove godine 4. decembra mogla da obeleži Dan ratnika, kao praznik posvećen palim i preživelim učesnicima ratova.

Ovim gestom država bi na najvišem nivou izrazila zahvalnost svima koji su pod njenom zastavom nosili oružje od oslobodilačkih ratova u 19. veku, pa do odbrane zemlje od NATO agresije 1999. godine, navodi list.

Suštinu ove ideje čini odavanje počasti običnim ljudima stradalim za otadžbinu, ali i jačanje kulture sećanja na ratove iz skorije prošlosti.

Iza ove inicijative stoji ministar odbrane Aleksandar Vulin koji kaže da Srbija ne sme da zaboravi heroje koji su je branili u najtežim danima.

- Dosta smo se po tuđoj volji stideli naših junaka. Na njih moramo biti ponosni. To je osnovni razlog što sam Vladi predložio da Dan ratnika bude ustanovljen kao praznik. To će biti dan kada će heroji ratova biti dobrodošli u našim kasarnama i školama i kada će dobiti prostor u medijima. To rade sve zemlje u svetu i nema nijednog razloga da i mi to ne činimo - rekao je Vulin.

Učesnici ratova devedesetih godina, smatra Vulin, dugo su bili zanemareni i bez odgovarajućih počasti i raskid sa ovom praksom, kako tvrdi, mora da se dogodi.

- Sebe nećemo predstavljati boljim nego što jesmo, ali nema ni ćutanja. Neće se više naši bivši vojnici prisećati ratnih dana u kućama i kafanama. Svoje važne datume obeležavaće u domovima vojske, gde im je i mesto. Oni su bili vojnici koji su se odazvali na poziv njihove države - kaže Vulin.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikipedia

Pogledajte još