ISTRAŽIVANJE OTKRIVA: Da li ste sigurniji u rukama muškog ili ženskog hirurga?

Foto: Ilustracija/Pixabay.com
0

Stopa smrtnosti pacijenata nakon operacija koje obave žene hirurzi neznatno je manja nego kad ih operišu muškarci hirurzi, pokazalo je nedavno kanadsko istraživanje.

Analiza je sprovedena na 104.630 pacijenata koji su podvrgnuti raznim operativnim zahvatima kod ukupno 3.314 različitih hirurga, među kojima je bilo 2.540 muških hirurga i 774 žene hirurga.

Iako je uvreženo mišljenje da su muški lekari spretniji i stručniji, kanadska studija je pokazala da su žene veštije, da upute slede preciznije i da im je veština komuniciranja s ostatkom tima bolja, kaže koautor studije dr Raž Satkunasivam, hirurg bolnice Hjuston Metodist.

Hirurgija je profesija u kojoj dominiraju muškarci, a doktorke u toj struci moraju biti ‘bolje od najboljih’ da bi uspele – kazao je.

Po istraživanju se kod pacijenata koje operišu hirurškinje u roku od 30 dana nakon operativnog zahvata dogodi prosečno 12 odsto manje komplikacija i smrti.

Na svakih 230 operativnih zahvata dogodila se jedna smrt više kada su ih obavljali hirurzi.

Rezultati su pokazali da žene hirurzi posvećuju više pažnje pacijentima i da su manje sklone riziku, pa će u slučaju nedoumice najpre upitati za savet ostale članove tima.

Autori studije kažu da su rezultati istraživanja relativni i da se ne može govoriti o pravilu, što znači da ne treba strahovati od ishoda operacije u zavisnosti od pola lekara koji će vas operisati.

S obzirom na isključenost žena iz procesa operativnih zahvata kroz istoriju i nevidljivi ‘stakleni zid’ kada su u pitanju rukovodeće pozicije, akademsko napredovanje i pravičnost u pogledu plata hirurga i hirurškinja, ova studija je vrlo značajna. Pokazuje da bi trebalo da postoji jednakost među polovima kada je reč o navedenim profesionalnim standardima – smatra dr Heder Lodž, naučnica na Univerzitetu Tomas Džeferson u Filadelfiji.

Izvor: Hina
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.