ČUVAR ZDRAVLJA U HLADNIM DANIMA: Jedite bundevu za niži holesterol

Zahvaljujući ovim lekovitim svojstvima, semenke i ulje bundeve mogu da nam sačuvaju dobro zdravlje u hladnim, jesenjim danima.

Ovo povrće je riznica vitamina, proteina, kalijuma, folne kiseline i antioksidansa. Semenke bundeve bogate su proteinima, gvožđem, cinkom, magnezijumom i vitaminom K. Zbog svega ovoga, bundeva može da spreči bolesti mokraćnih puteva, podstakne izbacivanje suvišne vode iz organizma, odličan je diuretik i preporučujese obolelima od reume, gihta, upale bubrega i mokraćne bešike.

- Dijabetičari bi trebalo da jedu bundevu što češće, jerona snižava nivo šećera u krvi. Naučnici su otkrili da im ekstrakt bundeve može biti od velikepomoći, jer stimuliše proizvodnju insulina i regeneriše oštećene ćelije pankreasa - rekao je Džordž Bolt, nutricionista sa klinike u Kopenhagenu.

Budući da vlaknasta hrana doprinosi regulaciji probave, omekšavanju stolice i ubrzavanju metabolizma, to predstavlja glavne preduslove za zdrav gubitak kilograma.

Još jedan razlog da trpezu obogatite ovom namirnicom jeste hladnoceđeno ulje semenki bundeve, koje obiluje omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, koje deluju na zdravlje reproduktivnih organa. Osim toga, semenke bundeva sadrži fitosterine, odnosno biljne hormone koji su blagotvorni u slučaju benignih uvećanja prostate.

Korejski naučnici otkrili su da proteini iz bundevine kore sprečavaju rast patogenih mikroorganizama uključujući i kandidu, koja uzrokuje ozbiljne zdravstvene tegobe.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još