UKUSNO: Zasladite se bez trunke belog šećera

Ipak, nutricionisti kažu da želju za slatkišima ponekad možete da zadovoljite i uz pomoć namirnica koje ne sadrže nimalo konzumnog šećera.

Ovo su neke od njih:

1. Cimet:

Kad vas uhvati želja za slatkim, u običnu kafu dodajte kašičicu cimeta. Iako ovaj začin nije sladak, naš mozak ga povezuje s desertima poput kolača i pita, te tako kreira iluziju slatkoće. Možete da ga dodate i u ovsenu kašu ili jogurt.

2. Ekstrakt vanile:

Kap-dve ekstrakta vanile transformisaće ukus napitaka i hrane u neponovljivi gastronomski doživljaj.

3. Banane:

Probajte mafine, palačinke ili patišpanje u koje ćete umesto šećera dodati jednu izgnječenu bananu. Ovo voće s visokim postotkom fruktoze zasladiće vaš desert i dati mu sočnost.

4. Karamelizovani luk:

I slana jela traže šećer, pogotovo kad je potrebno da uravnotežite kiselost sosa od paradajza ili gorčinu patlidžana. Zato, kuvanje obavezno započnite dinstanjem crvenog luka, koji je prirodno sladak. Važno je da luk dinstate na umerenoj temperaturi duže vreme, tačnije dok ne dobije lepu smeđu boju.

5. Dašak citrusa:

Gotovo da nema hrane koju malo isceđenog soka od citrusnog voća poput pomorandže neće "popraviti". Dodajte ovaj slatko-gorki sok pitama od bobičastog voća, supama i prelivima za salate, a možete i da ga koristite i za kiseljenje povrća.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još