Najefikasniji način za topljenje masnih naslaga u kritičnim zonama

Neosporna je činjenica da i žene, baš kao i muškarci s godinama gube mišićnu masu, što dalje uzrokuje usporavanje metabolizma, a to onda dovodi do nagomilavanja viška kilograma, najčešće u kritičnim zonama.

Treninzi sa opterećenjem su se do sada pokazali kao najefikasniji u borbi sa masnim naslagama, naročito u predelu stomaka.

Iako 30 minuta kardioaktivnosti sagori više kalorija nakon 30 minuta vežbanja pod opterećenjem, treniranje pod opterećenjem vam omogućava da kalorije nastave da sagorevaju i nakon završenog vežbanja.

Razlog tome je što je mišić metabolički aktivniji od masnog tkiva pa zahteva više kalorija i energije, te mišić sagoreva kalorije čak i dok se odmarate. Dobra vest je da mišiće možete da ojačate tako što ćete se upustiti u neku vrstu treninga pod opterećenjem.

Trening sa opterećenjem je pojam koji podrazumeva korišćenje neke vrste tereta, mašina ili sopstvene težine prilikom vežbanja. Istina je da vežbe iz ove grupe treninga, kada se pravilno izvode, povećavaju snagu ali to ne znači da obavezno imaju vidljivog efekta i na veličinu mišića. Jedino što je apsolutno tačno je da više mišićne mase u telu povaćava potrošnju kalorija i ubrzava proces mršavljenja.

Iako većina žena izbegava dizanje tegova trebalo bi da znaju da dizanje tegova pospešuje mišićni rast poznat kao “miogenski”. Ovakav rast povećava masu i gustinu mišića, što ima daje oblik koji se zadržava i nakon što napustite teretanu.

Svrha treninga pod opterećenjem jeste progresivno vežbanje mišića koristeći težinu svog tela ili male tegove dok se izvode čučnjeve, iskoraci ili sklekovi.

Još neke od prednosti ove vrste treninga su, osim što povećava snagu mišića, povećava i njihovu izdržljivost. Nakon nekog vremena, rezultati u oblikovanju tela su vidljivi.

Trening sa opterećenjem povećava snagu, brzinu i eksplozivnost tela, kao i njegovu fleksibilnost. Jača srce, intenzivira metaboličke nivoe i normalizuje krvni pritisak, takođe pomaže u prevenciji mnogih bolesti, poput osteoporoze.

Izvor: Lepota&Zdravlje
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još