PREPORUKA NEDELJE: Ana Bekuta - predstava, izložba, knjiga, album, restoran

Folk zvezda rođena je u mestu Banja koje se nalazi u blizini Priboja, kao Nada Polić, a umetničko ime po kojoj je danas nadaleko čuvena preuzela je davne '83. godine na nagovor bliskog saradnika. Iako joj je prvobitna želja bila da postane učiteljica, podrška oca Branka koji je i sam bio muzičar odvela je put scene i bine, na kojoj postojano stoji još od '74. kada je zaradila prvi honorar, na takmičenju „Prvi glas Priboja“.

Za nju kažu da je jedna od najvećih dama na domaćoj estradnoj sceni, a Ana nepokolebljivo opravdava takve tvrdnje ističući da ni po koju cenu ne odstupa od visoko postavljenih standarda, fer pleja i postojanosti u svojim odlukama, namerama i postupcima. Uživa u šetnji kraj reke, u druženju sa prijateljicama, masaži, dobrom filmu i omiljenom karamel kremu. Danas sa vama, Ana deli svojih pet preporuka u domenu pozorišta, umetnosti, pisane reči, muzike i ugostiteljstva.

Foto: Promo

POZORIŠNA PREDSTAVA - „CACIJEV USPOMENAR“

U Pozorištu Slavija, Milan Caci Mihailović, glumac i pisac, predstavio nam se kao plemenit, lucidan čuvar i interpretator dragocenih anegdota iz svog profesionalnog i privatnog života i života svojih kolega. Njegove memoarske knjige („uspomenari“) poslužile su kao predložak za nepretenciozan, ali pitak i zabavan teatarski „one man show“. Reč je o oživljavanju ne tako davnog, duhom i duhovitošću prebogatog vremena čija su so bili i velikani Zoran Radmilović, Bata Stojković, Đuza Stoiljković, Taško Načić, Mira Trailović, Ružica Sokić i mnogi drugi umetnici koje smo voleli i volimo, ne samo zbog njihovog dara i dela, već i zbog neuporedivog šarma, vrcavosti i spremnosti da život prožive kao lafčine, ne pitajući za cenu. Naiskap. Na njih nas duhovito, nenametljivo, s toplinom i merom, podseća gospodin Mihailović, njihov vrli drug i saputnik. Nostalgično, lekovito veče uz predstavu „Cacijev Uspomenar“.

www.pozoriste-slavija.co.rs

Foto: Promo

IZLOŽBA - „SNEYG“

U Nacionalnoj galeriji (Dositejeva 1) u toku je, nažalost kratkotrajna, izložba pod zagonetnim i originalnim nazivom „SNEYG“. Posredi su vrlo zanimljivi radovi, u akriliku, mlade umetnice Natalije Mijatović. Ako požurite, priuštićete sebi istinsko zadovoljstvo razgledajući njene unekoliko sumorne, duboko promišljene, pročišćene, majstorski svedene vizije. Ne znam baš tačno šta je takozvani industrijski pejzaž, ali se iz ovih „stotinu nijansi bele“ pomalja dirljiva samotnjačka poetika. Bićete opčinjeni elegancijom i preciznošću linije, na pozadini koja samo prividno predstavlja pustoš. Sviđaju mi se i nazivi izloženih dela: „Fini razboj“; „Fino polje“; „Novembarska zakrpa“... Hm... Trava u decembru. Bez ljudi da je izgaze. Pogledajte.

www.nacionalnagalerija.rs

Foto: Promo

KNJIGA „EMOCIJE“

Iako je objavljena još 2008. godine (u izdanju Psihopolisa), knjiga „Emocije“ doktora Zorana Milivojevića u rukama mi se tek nedavno našla i od tada je gotovo ne ispuštam iz ruku. Ako ste poštovalac ovog izuzetnog stručnjaka za dušu, a nije vam dovoljna njegova kolumna u „Politici“, obavezno zavirite među njene korice. Naći ćete tamo mnogo stručnog, ali i zdravorazumskog, svima razumljivog, upoznaćete bolje i sebe i druge, prigrliti dragocene savete i rešenja za eventualne probleme, odagnati intimne dileme... Shvatićete zašto nešto jeste, ili niste učinili, kako da se izborite s tugom, besom, strahovima i drugim emocijama oko kojih se, hteli-ne hteli, sve vrti. Idealan poklon!

www.delfi.rs

Foto: Promo

ALBUM - ZAZ „RECTO VERSO“

Nije baš nov, ali mi se sviđa drugi album planetarno popularne Francuskinje Zaz „Recto Verso“. Slušam ga po preporuci moje unuke Sonje i moram da kažem da zaista uživam u jedinstvenom, zvonkom i treperavom glasu lepe i talentovane mlade dame. Njena energija i zavodljivi francuski jezik savršena su kombinacija za nedeljno buđenje. Suptilan spoj tradicionalnog i modernog. Zdušno navijam za ovu devojku. Si!

www.zazofficial.com

Foto: Promo

RESTORAN „LOVAC“

Kad mi dosade novi ugostiteljski enterijeri i (često nategnuto neobični) meniji, skoknem u komšiluk, u legendarni restoran „Lovac“, na jednako legendarne tufahije. Tamo je atmosfera standardno domaćinska i znam da, šta god naručim, neće biti promašaja. Pored toga, sigurna sam da ću, i leti i zimi, sresti nekog dragog i da će usluga biti vrhunska, kao uvek. Pa, navalite, naročito ako volite meso... Prijatno!

www.restoranlovac.rs

Autor: Marija Milošević
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još