Beogradska jesen uz Frederika Šopena

Koncert iz ciklusa Odjeci u čast Frederika Šopena, biće održan 3. novembra u Sali Skupštine grada Beograda, sa početkom u 20 časova.

U okviru dvodelnog večernjeg omaža „Pesniku klavira“, publici će se u velelepnoj dvorani Skupštine grada Beograda predstaviti gudački kvartet Mistik cello, mlade pijanističke zvezde Lara Arbajter i Galina Nikolin, i renomirani pijanista iz Finske Uki Ovaskainen. Ulaz na koncert je besplatan.

Internacionalni Beogradski Šopen Fest od 2012. godine slavi lik i delo najvećeg kompozitora romantičarske epohe.

Uz podršku Ambasade Republike Poljske u Beogradu i Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Festival tradicionalno predstavlja Šopenovu muziku na drugačiji način, promoviše i neguje mlade talente i renomirane pijaniste iz Srbije i inostranstva.

Program koncerta Odjeci:

Prvi deo

MISTIK CELLO
F. Šopen: Nokturno Op.20, cis-mol

LARA ARBAJTER
J. Hajdn: Sonata B-dur, hob. XVI/41, I stav
F. Šopen: Etida Op. 25, br. 2, f-mol

GALINA NIKOLIN
F. Šopen: Nokturno Op.48, c-moll
F. Šopen: Etida Op.25, br.11, a-mol

Drugi deo

UKI OVASKAINEN
F. Šopen:
Mazurka op 6, br.2, cis-mol
Mazurka op.50, br.3, cis-mol
Etida br.2, As-dur (Trois Nouvelles Etudes)
Etida Op.25, br.2, f-mol
24 Prelida Op.28

O učesnicima:

MISTIK CELLO je kamerni sastav koji čine čelistkinje: Mima Vrbanić, Nevena Busarac, Milica Grujić i Sandra Grujić.

Kvartet Mistik cello na nov i drugačiji način predstavlja klasičnu, pop, rock, evergreen, filmsku i etno muziku.
Nastupi ovog kvarteta na festivalima i specijalim događajima svojevrsni su doživljaji za publiku, obojeni specifičnom tonskom i vizuelnom raskoši. Virtuoznost, specifičan senzibilitet, neobični muzički aranžmani, ekstravagancija scenskog izraza, kostimi u skladu sa temama i prilikama u kojima muziciraju, čine četiri mlade umetnice ekskluzivnom muzičkom pojavom na našim prostorima i šire.

Mlade pijanistkinje 12-godišnja Lara Arbajter i 16-godišnja Galina Nikolin, zvezde su u usponu na pijanističkoj sceni u našoj zemlji i izvan njenih granica.

LARA ARBAJTER je dobitnica preko 30 nagrada i laureata na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima poput: Davorin Jenko, Festival Isidor Bajić, Mali virtuoz, Memorijal Dušan Protić, Republičko takmičenje muzičkih i baletskih škola Srbije, Međunarodna pijanistička takmičenja u Šapcu, Nišu, Sremskoj Mitrovici… Zatim, tu su i prve nagrade na Međunarodnim takmičenjima Concours Flame, Pariz 2013, Ivan Rijavec, Slovenija 2014; Citta di Gorizia, Italija 2014 - I specijalna nagrada Primo premio assoluto; Banjalučki bijenale, BiH 2014 - prva specijalna nagrada i Laureat; Memorijal Jurica Murai, Hrvatska 2015, Laureat i specijalna nagrada za najperspektivniju mladu pijanistkinju; Piano talents u Milanu, Italija 2015 - I nagrada; Mladi virtuoz 2016, Zagreb - specijalna nagrada…
Lara je nastupala u salama poput Kolarčeve zadužbine i Rojal Albert Hola u Londonu.
Bavi se uspešno i baletom.

GALINA NIKOLIN, studentkinja I godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Vladimira Miloševića, je već sa svojih 16 godina postigla vrhunske rezultate na značajnim pijanističkim takmičenjima:

laureat Republičkog takmičenja 2009, 2011, 2013. i 2015; 1. specijalna nagrada na Međunarodnom takmičenju u Barleti (Italija) 2010; Grand-prix na Međunarodnom konkursu Savšinski u Sankt Peterburgu 2010; laureat 3. nagrade na Međunarodnim konkursu A Step Towards Mastery u Sankt Peterburgu 2011; 1. nagrada na Međunarodnom takmičenju pijanista u Stokholmu 2012; laureat 3. nagrade na Memorijalu Isidor Bajić u Novom Sadu 2012; 1. nagrada na Pijanističkom takmičenju mladih talenata Beogradskog Šopen Festa 2012, 2014. i 2016; 1. nagrada na Međunarodnom takmičenju EPTA (Evropsko udruženje klavirskih pedagoga) u Osijeku 2015; Srebrna Matrijoška na Festivalu Slovenske muzike Mokra gora 2016; polufinalistkinja Međunarodnog konkursa Vladimir Krainev i 1. i specijalna nagrada na Festivalu Slovenske muzike u Moskvi 2017; specijalno priznanje Pnina Salzman in Memory u Tel Avivu 2017. za najboljeg učesnika svetskog renomiranog seminara Tel-Hai International piano masterclasses.
Dobitnica je preko 30 prvih nagrada i laureata na skoro svim takmičenjima u Srbiji.

U drugom delu večeri, održaće resital finski pijanista UKI OVASKAINEN, koji živi i radi u Beogradu.
Dobro znan beogradskoj publici, Ovaskainen nastupa sa eminentnim srpskim i inostranim instrumentalnim i vokalnim umetnicima, a kao solista i kamerni muzičar u Srbiji i širom Evrope na uglednim festivalima: Likovi pijanizma u Teatru Marinski, Hagen Open - Međunarodni festival muzike u Burgosu, Dijabeli leto u Matzeu, Koncerti u dvorcu Vajlburg, Zlatni dani Kopenhagena, Espo - međunarodna nedelja pijanizma. Izveo je osam resitala na Kraljevskom Danskom Konzervatorijumu u roku od jedanaest dana, što je najveći individualni projekat u istoriji te ustanove. Nastupio je sa Simfonijskim orkestrima Sjelanda i Olborga, u Koncerthaus u Beču, sa Bečkim Kamernim Orkestrom, u Operi Faber u Portugaliji, na koncertima profesionalnih orkestara u Danskoj i Srbiji. Radi sa profesionalnim horovima, a za Artlink i kao pedagog sa ansamblima. Umetnički je organizator turneje kamerne muzike u Danskoj, koja nosi njegovo ime. Angažovan je u Beogradu kao viši umetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente na Fakultetu Muzičke umetnosti, i kao klavirski saradnik na takmičenjima Muzičke omladine.
Laureat je i dobitnik specijalne nagrade Kontemporanea i nagrade publike, na takmičenju Premio Haen u Španiji.

Japanski kompozitor Michio Mamiya je 1987. godine uporedio Ovaskainenovu interpretaciju sa izvođenjem mladoga Mocarta, a američki pijanista i muzikolog Charles Rosen napisao je 2000. godine: "Uki Ovaskainen je najperspektivniji, mladi talenat koga sam čuo u poslednjih 10 godina!"

Pogledajte još