Proslava Dana mrtvih u Institutu Servantes posvećena Huanu Rulfu i Karlosu Fuentesu

Proslava Dana mrtvih je raskošna meksička tradicija sa izraženim nasleđem astečke kulture u čast voljenih predaka koja se nalazi na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine.

Cveće, sveće, lobanje, fotografije pokojnika i njima omiljena hrana i piće ukrašavaju tradicionalne i živopisne oltare.

U Galeriji Instituta Servantes sinoć je svečano otvorena izložba fotografija "Oltari na Dan mrtvih u Meksiku". Reč je o tridesetak odabranih fotografija iz celog Meksika, koje su pristigle na konkurs organizovan od strane Nacionalnog saveta za kulturu i umetnost Meksika. Na fotografijama su zabeleženi raskošni, sa mnoštvom detalja ukrašeni oltari koji, svaki za sebe, pričaju priču o tradiciji, precima, ljubavi i životu.

Uporedo sa otvaranjem izložbe posetioci će moći da pogledaju autentičan meksički oltar mrtvih koji je u galeriji izraditi Ambasada Meksika u Srbiji.

Kao i ranijih godina i ovoga puta oltar je posvećen znamenitim meksičkim ličnostima – reč je o piscima Huanu Rulfu, čija se stogodišnjica od rođenja obeležava širom sveta i Karlosu Fuentesu, koji nas je napustio pre pet godina.

Dani Meksika potom će se nastaviti 9. novembra u 19h projekcijom filma "Pedro Paramo" (1966) koji je prema istoimenom Rulfovom romanu režirao Karlos Velo.

Poseban omaž ovom znamenitom meksičkom piscu biće priređen 14. novembra u 19h u Svečanoj sali Instituta Servantes. Tom prilikom, u saradnji sa Filozofskim fakultetom u Novom Sadu i izdavačkom kućom Dereta, mladi srpski hispanisti sa kratkim, pojedinačnim prezentacijama o posebnim aspektima rada Huana Rulfa odaće počast ovom znamenitom meksičkom junaku pisane reči.

Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još